Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

800 ondernemers vroegen al subsidie aan binnen 'asbest eraf en zonnepanelen erop'

Sinds de invoering van de stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ in juli 2013 zijn in totaal ruim 800 aanvragen aangevraagd en toegewezen. Hiervan is de helft sinds de verruiming van de regeling op 1 juli 2014 toegekend. Een kwart van de aanvragen die na 1 juli 2014 zijn ingediend, is door voormalig agrarische ondernemingen en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok gedaan.
 
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de 12 Provincies hebben in 2014 besloten de stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ aantrekkelijker te maken. De uitbreiding van de regeling is op 1 juli 2014 ingegaan. Op dat moment was het aantal aanvragen circa 400, per 1 december staan ruim 800 toegekende aanvragen op de teller. Alle aanvragen zorgen tot nu toe landelijk voor de verwijdering van ruim 800.000 m2 asbestdak en circa 3,7 miljoen euro aan uitgekeerde subsidie. Het totaal aan uitgekeerd subsidiegeld per provincie varieert van 10 tot 40 procent van het beschikbare budget.
 
Kwart aanvragen nieuwe doelgroepen
Naast agrariërs kunnen sinds 1 juli 2014 ook voormalig agrarische ondernemingen en eigenaren van een (voormalig) agrarisch bouwblok gebruik maken van de stimuleringsmaatregel. Vanaf dat moment is bijna een kwart van de aanvragen door deze nieuwe doelgroepen gedaan.
 
85.000 zonnepanelen
Elke aanvrager van voor 1 juli 2014 was verplicht minimaal 15 kW-piek aan zonnepanelen te plaatsen. Voor de aanvragen vanaf 1 juli 2014 is deze verplichting voor het plaatsen van zonnepanelen verlaagd naar 5 kW-piek per aanvrager. In de praktijk blijkt dat het aantal geplaatste panelen gemiddeld hoog boven de minimumgrens ligt. Het gemiddelde ligt op bijna 26 kW-piek per aanvraag. De stimuleringsmaatregel zorgt hiermee voor een flinke impuls in duurzame energie. In totaal zijn circa 85.000 zonnepanelen geplaatst. Ter vergelijking: dit is een hoeveelheid die 5.200 huishoudens van stroom kan voorzien.
 
Aanvullende informatie
Sinds de verruiming van de stimuleringsmaatregel is het aantal aanvragen flink gestegen. In principe kan er tot 1 september 2015 subsidie aangevraagd worden, tenzij het provinciale subsidieplafond eerder bereikt is. Meer informatie over de regeling of contact opnemen met de helpdesk