Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

ACRRES start met een suikerbietenraffinage project in Lelystad

De suikerbiet kan in Nederland op een efficiënte manier geteeld worden en is hierdoor een betaalbare grondstof voor groene chemicaliën en biobrandstoffen zoals ethanol. Binnen het ChemBeet project dat in 2015 van start gaat onderzoekt ACRRES, een initiatief van Wageningen UR, samen met een aantal partners, hoe de raffinage van suikerbieten via het concept van direct processing geoptimaliseerd kan worden.
Proeffabriek
Het middelpunt van het ChemBeet project is de raffinageproeffabriek in Lelystad. Chris de Visser, onderzoeker bij Wageningen UR en ACRRES: “De keuze voor Lelystad als centrale onderzoekplek was snel gemaakt omdat daar al een proeffabriek staat voor de verwerking van maïs. Een belangrijk deel van deze installatie is ook te gebruiken voor het raffineren van suikerbieten. Sterker nog, de combinatie van twee grondstoffen maakt de verwerking interessanter om een jaarrond raffinageproces te ontwikkelen. Daarnaast zullen ook andere grondstoffen worden betrokken in het raffinageproject, zoals appelperspulp en andere bruikbare, suikerhoudende producten om zo te komen tot een jaarrond draaiende bioethanol productie-unit.”
Direct processing
De technische vernieuwing in de proeffabriek komt van de Betaprocess technologie van samenwerkingspartner Dutch Sustainable Development. Deze technologie maakt het mogelijk om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken, de zogenaamde ‘direct processing’ techniek. Het is een gepatenteerde technologie waarbij de cellen van de suikerbiet tot explosie worden gebracht. Vezels, celwanden en celmembranen worden hierbij opengelegd, waardoor bacteriën en enzymen sneller toegang krijgen tot de suikers. Op deze manier verloopt de fermentatie naar bruikbare moleculen sneller en efficiënter. Het concept leidt tot een verhoogd rendement ten opzichte van de huidige standaard pre-proces methode.
Bioethanol tegen een concurrerende kostprijs
In het ChemBeet project wordt de productie van bioethanol en andere groene chemicaliën via fermentatie onderzocht en geoptimaliseerd. De bioethanol kan gebruikt worden als transportbrandstof maar ook als grondstof voor de chemische industrie. De verwachting is dat de bioethanol wordt geproduceerd tegen een concurrerende kostprijs. Tegelijkertijd zullen de partners in het project kijken naar de beste verwaarding van de restproducten die tijdens het raffinageproces ontstaan. De Visser: “Met dit project willen we uiteindelijk aantonen dat het mogelijk is om met diverse grondstoffen ethanol tegen een attractieve kostprijs te produceren.”
Financiering
ChemBeet is een samenwerking tussen de Poolse Universiteit van Warmia en Mazury, de Nederlandse bedrijven Dutch Sustainable Development en Van Antwerpen Milieutechniek en ACRRES, een initiatief van Wageningen UR. De samenwerking wordt ondersteund met een subsidie uit het programma ERANET Bioenergy waarmee Polen en Nederland een gezamenlijke programmering uitvoeren (joint programming).