Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Bij veel boeren gaat ‘het dak eraf’ en komen er zonnepanelen voor terug

EINDHOVEN - In de daken van talloze stallen en schuren bij Brabantse boerenbedrijven zit nog asbest. Het zou in totaal gaan om miljoenen vierkante meters. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) spoort de agrarische ondernemers aan om deze daken te vervangen door zonnepanelen. “Het is een investering, maar het loont op termijn en het is beter voor het milieu”, zegt Ruud Hoosemans van de ZLTO in het Omroep Brabant-programma Booming Brabant.
Volgens Hoosemans komt het idee om de daken te vervangen door zonnepanelen van de boeren zelf. “Veel boeren zochten naar een mogelijkheid om hun hoge energiekosten te drukken. Zonnepanelen waren al in beeld, maar asbestdaken mag je zelf niet vervangen.”  

Saneren asbest
De ZLTO helpt de boeren bij het saneren van de asbestdaken en de keuze voor de juiste zonnepanelen. “De vervuilde daken worden vervangen door daken die heel wat kilowatturen aan stroom opleveren”, zegt Hoosemans.  

Hoe meer uren zon, des te breder de glimlach van de boer. Hoosemans: “Op zonnige dagen wordt de opgewekte stroom via de panelen direct in het bedrijf gebruikt. De overcapaciteit vloeit af naar de energiemaatschappij. De geleverde overcapaciteit wordt verrekend met de boer.”

Ook LTO Noord en LLTB hebben allerlei regionale initiatieven waar boeren gezamenlijk asbest saneren en Projecten LTO Noord heeft op AgroAsbestveilig allelei kennis over asbestsanering beschikbaar gemaakt.
Tekst en foto: Omroep Brabant.