Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Blog: Energiebesparing, maak er een sport van!

afbeelding van leoni007

Als varkenshouders hebben we nog een wereld te winnen op het gebied van energiebesparing. Er is nog zoveel kennis te delen en er zijn nog zoveel ervaringen uit te wisselen onderling. Denk bijvoorbeeld eens aan de contracten met energieleveranciers, het gebruik van slimme meters. Er is veel laaghangend fruit dat we als varkenshouders zo voor het plukken hebben. Met positief effect voor zowel onze portemonnee als voor het milieu.
 
Wedstrijd
Mijn voorstel is om een sport te maken van het besparen van energie! Zie het als een wedstrijd om zoveel mogelijk energie te besparen. Dat begint met inzicht in de energierekening, hoe ziet die eruit, wat zijn grote energieverbruikers in mijn bedrijf. Daardoor zie je ook de mogelijkheden waar winst is te halen op dit terrein in je bedrijf. Wat kan ik nog bereiken door de lampen aan of uit te doen, welke lampen gebruik ik en wat levert andere lampen op aan besparing? Wat voor voerinstallatie schaf ik aan mocht dat aan de hand zijn. En welke aspecten van zo'n installatie geven dan de doorslag voor mij. Is energieverbruik er daar een van?
 
Winnen
Allemaal vragen om rekening mee te houden. Zowel voor vleesvarkenshouders als voor vermeerderaars is er nog veel te winnen. Kijk eens met andere ogen naar uw huidige schuur. En bedenk ook bij nieuw- en verbouw welke mogelijkheden er zijn om gas of elektriciteit te besparen bij het verwarmen van de stal, denk aan de nuttige toepassing van de warmte uit de luchtwasser bv door voorverwarmen van de inkomende lucht van de gespeende biggenstal en het terugwinnen van warmte waarvoor verschillende technieken bestaan.
 
Voordeel
Het voordeel is dat besparen snel kan. Vandaag doe je nog niks, morgen ben je al aan de gang. En het mooie is het voordeel keert steeds terug. Wacht daarom niet tot morgen maar begin vandaag al. En maak er vooral een sport van!
 
Eric Douma
Varkenshouder/voorzitter vakgroep varkenshouderij LTO Noord/bestuurslid POV