Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Checklist brengt risico stalbrand in beeld

Stalbranden zorgen voor veel (dieren)leed en schade. Jaarlijks branden enkele tientallen stallen af. De schadelast loopt in de miljoenen euro's. Het is daarom goed om het risico op een stalbrand zoveel mogelijk te beperken. Dat kan nu met een checklist.

Op checklistbrand.nl staat sinds deze week een vragenlijst die veehouders helpt met het nemen van maatregelen om het risico op stalbrand te verkleinen.

De vragenlijst is gebaseerd op de gecombineerde en jarenlange ervaring van agrarische verzekeraars, onder coördinatie van het Verbond van Verzekeraars.

Antwoorden
Checklist Stalbranden bevat vragen over onder meer de opzet van het bedrijf, de inrichting van de stal en de aanwezigheid van bluswater. Door de vragen te beantwoorden, beoordeelt de boer zijn eigen situatie.

Vervolgens ontvangt de ondernemer op basis van de ingevulde vragenlijst nuttige tips rond het voorkomen van stalbranden en het beperken van de schade bij het ontstaan van zo'n stalbrand.

Tips
Een tip om te stalbrand te voorkomen, is bijvoorbeeld om het permanent gebruik en doorlussen van verlengkabels te voorkomen. Hierdoor zijn meerdere stallen afgebrand.

Het verbond benadrukt dat de checklist niet is bedoeld om advies van brandweer en/of risico-experts te vervangen, maar om boeren te prikkelen na te denken over de brandveiligheid van hun stallen.
 
Checklist stalbranden
Ieder jaar ontstaat op een flink aantal agrarische bedrijven brand. De belangrijkste oorzaken zijn al jaren dezelfde, zoals: onveilige elektrische installaties, verkeerd gebruik van elektrische apparatuur, (las)werkzaamheden en hooibroei. Om agrarische ondernemers bewust te maken van de gevaren en hen te helpen bij het voorkomen van stalbranden, is deze checklist opgesteld. Na het invullen van de checklist ontvangt u per e-mail nuttige tips om kwetsbare punten binnen uw bedrijf te verbeteren.
 
Meer informatie in het dossier of op de site van www.checklistbrand.nl