Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Master Class Duurzame Zuivelketen

Op 10 februari wordt de Master Class Duurzame Zuivelketen gehouden in Wageningen. Je wordt geïnformeerd over de visie van de zuivelsector op duurzaamheid door inleidingen en tijdens workshops.

 

Doel van de Master Class

Het zuivelbedrijfsleven wil graag met docenten in gesprek over mogelijkheden om gezamenlijk de aansluiting tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te verbeteren. De Nederlandse zuivelondernemingen (NZO) en LTO Nederland hebben gezamenlijk in de Duurzame Zuivelketen doelen en een aanpak geformuleerd voor een toekomstgerichte en verantwoorde zuivelsector. Alle Nederlandse zuivelondernemingen hebben een duurzaamheidsprogramma waarbij veehouders gestimuleerd worden zichzelf te verbeteren op het gebied van klimaat, dierenwelzijn, weidegang en milieu.

Doelgroep: docenten MBO en HBO

Deze dag is exclusief voor docenten (melk)veehouderij in het HBO en MBO. Deze Master Class in een initiatief van de Dairy Campus en wordt samen met de Duurzame Zuivelketen (NZO en LTO) en lectoren van Hogeschool VHL, CAH Dronten en HAS Den Bosch georganiseerd.
Het programma voor de dag is als volgt:

  • 9.30 – 10.00 Inloop en ontvangst
  • 10.00 – 10.15 Welkom Martin Scholten (Wageningen UR)
  • 10.15 – 11.30 Visie en ambities van Duurzame Zuivelketen en perspectief vanuit de jonge melkveehouder Petra Tielemans (Duurzame Zuivelketen), Kees Romijn (LTO Melkveehouderij), Koen Bolscher (NAJK)
  • 11.30 – 12.30 Workshopronde 1
  • 12.30 – 14.00 Lunch en marktplein voor onderwijsmateriaal Innovation Center FrieslandCampina
  • 14.00 – 15.00 Workshopronde 2
  • 15.00 – 16.00 Workshopronde 3
  • 16.15 Afsluiting

Workshops en marktplein

In de 3 workshopsrondes kun je een keuze maken uit:
A.Behoud weidegang. Nieuwe kennis en leervormen rond weidegang (onder meer farm walks). Discussie over gezamenlijk verbeteren lesprogramma’s.
B. Klimaatneutraal ontwikkelen. Naar 20% minder broeikasgassen en klimaat neutrale groei, 16% duurzame energie en 2% energie-efficiency. Bespreking instrument energiescan en mogelijkheden voor besparing energie en broeikasgassen. Discussie over gezamenlijk verbeteren lesprogramma’s.
C. Behoud biodiversiteit en milieu. Wat wil de sector rond 100% verantwoorde soja, produceren binnen milieu randvoorwaarden fosfaat en ammoniak en geen netto verlies van biodiversiteit. Toelichting door deskundige over mogelijkheden KringloopWijzer. Discussie over gezamenlijk verbeteren lesprogramma’s.
D. Continu verbeteren diergezondheid en dierenwelzijn. Sectorinzet voor verantwoord antibioticagebruik, verlengen gemiddelde leeftijd koeien met 6 maanden en continue verbeteren score dierenwelzijn. Mogelijkheden bij gebruik instrument Koe-Kompas. Discussie over gezamenlijk verbeteren lesprogramma’s.
E. Rondleiding FrieslandCampina Innovation Center.
Op het inschrijfformulier kunt u aangeven aan welke workshops u deel wilt nemen.
In de lunchpauze is er gelegenheid om als scholen/bedrijven/instanties materialen te tonen t.b.v. gebruik in het MBO/HBO onderwijs.

Locatie en aanmelden

Locatie: 10 februari 2015, Orion gebouw (nr. 103), Bronland 1, Wageningen.
Opgeven kan met het bijgevoegde inschrijfformulier bij Hester Postma van Hogeschool VHL (hester.postma@wur.nl). Daarbij wordt gevraagd aan te geven aan welke workshops u deel wilt nemen. Deelname aan deze dag is gratis. Graag tot 10 februari!