Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Oriënteren op omschakeling naar biologische landbouw biedt kansen

afbeelding van Goaitske Iepema
Orienteren op biologische landbouw biedt kansen

Biologisch areaal groeit van 2009 tot 2011 met zes procent en negen bedrijven schakelen om
 
Twee jaar heeft Projecten LTO Noord in opdracht van Provincie Drenthe agrarische ondernemers in Drenthe geïnformeerd en geënthousiasmeerd om zich te oriënteren op omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering. Vrijdag 23 november 2012 vond de slotbijeenkomst plaats op de Drentse Hoeve in Wezup. Klinkende resultaten werden omlijst door inleidingen van Provincie Drenthe en LTO Noord Drenthe. Locatietheater PeerGrouP bracht overheid en boer nader tot elkaar.
 
‘Provincie Drenthe ziet biologische landbouw als één van de mogelijkheden om de Drentse landbouw nog verder schoner en zuiniger te laten produceren’ aldus Charles Hussels van de Provincie Drenthe. De teamleider natuur en water opende de slotbijeenkomst waar een gemêleerd gezelschap van ondernemers uit de praktijk en ambtenaren van beleid aanwezig waren. Met het geven van biologische broodmix aan ondernemers in oriëntatie naar omschakeling onderstreepte Hussels dat de keuze ‘biologisch’ een kwestie van kneden, laten rusten en rijzen is. Met als resultaat een goed en duurzaam product.
 
Drents biologisch areaal groeit
Goaitske Iepema, projectleider bij Projecten LTO Noord, liet de aanwezigen de feiten en de knelpunten zien. Sinds begin 2010 is in Drenthe het areaal biologisch met zes procent gegroeid en zijn negen bedrijven omgeschakeld. In deze cijfers zijn alle resultaten van 2012 niet meegerekend omdat deze nog niet voor handen zijn. Daarnaast is een onbekend aantal Drentse ondernemers in omschakeling. Tevens ervaren Drentse ondernemers drempels in beleidsmaatregelen, tekort aan grond, financiële risico’s en marktwerking. “We hebben biologisch op de Drentse kaart gezet en hebben gezien dat omschakelen tijd vraagt. Ondernemers gaan niet over één nacht ijs.” LTO Noord Drenthe voorzitter Arend Steenbergen herkende zich in het geschetste beeld van projectleider Iepema. De visie van zijn belangenbehartigingsorganisatie op biologisch ondernemen vatte hij kort samen als: ‘Biologische landbouw is een voorloper in het kader van de ontwikkeling van de duurzame land- en tuinbouw. De verschillen tussen de uitvoeringsvormen van de landbouw worden steeds kleiner, LTO Noord Drenthe wil aandacht blijven schenken aan biologische landbouw. Belangrijk is dat het inkomen van de ondernemer uit de markt moet komen.’
 
Strokasteel
Je droom waar maken en grenzen verleggen was het motto van locatietheater PeerGrouP. Het bouwen van een strokasteel is geen utopie, maar werkelijkheid. Ga uit van wat wel kan. Met verhalen en een lied drong dit tot de aanwezigen door. Vervolgens gingen beleid en praktijk samen aan de slag met de mogelijkheden van omschakeling. Twee landbouwsectoren lieten de kansen zien en er werden figuurlijk bruggen gebouwd om het begrip tussen overheid en de agrarische sector te verbeteren. Ondernemers zijn en blijven aan zet.