Is deze e-mail van Multifunctionele Landbouw (MFLnet) niet goed zichtbaar, klik dan hier voor de online versie.
  NIEUWS Oktober 2013
 
Kennis agenda´s voor verdubbeling omzet multifunctionele landbouw

De multifunctioneel landbouw kan in omzet tot 2020 verdubbelen. Die ambitie hebben ondernemers en onderzoekers samen vastgesteld. Ook hebben ze gekeken wat voor kennis daarvoor nodig is, en dit gebundeld in de Kennis-, innovatie- en ambitieagenda multifunctionele landbouw.

  » Lees verder
 
Streekproducten moeten transparant zijn, maar niet per se biologisch

Streekproducten en biologische producten zijn beide in opmars. Een verbinding lijkt logisch, maar blijkt in de praktijk vooral nadelen te hebben. Streekproducten hebben wel baat bij transparantie.

Dit blijkt uit het rapport ´Zijn streekproducten een kans of bedreiging voor de biologische sector?´. Het project onderzocht het vraagstuk vanuit het oogpunt van de biologische markt. De conclusie luidt: Een verbinding met streek is niet per se een kans voor biologische afzet, wel een verbinding met herkenbare producenten. Biologisch is vooral populair in de Randstad, en daar hechten mensen ook aan het verhaal. Streekproducten zijn vooral in de regio geliefd, en daar zijn kopers veelal tevreden met een transparante productiewijze, een Nederlandse herkomst en/of een Milieukeur-keurmerk.

  » Lees verder
 
Foodwalks maken landschap lekker

De provinciale stichtingen landschapsbeheer zijn met steun van de Nationale Postcodeloterij bezig met het uitzetten van zogeheten foodwalks, oftewel maaltijdwandelingen en fietstochten. Aan de hand van lekkere recepten en een simpele routebeschrijving kan iedereen zelf ingrediënten voor een maaltijd bij elkaar plukken. Idee erachter is dat mensen het landschap beter beleven en waarderen als ze ervaren cq proeven wat het hen brengt.

  » Lees verder
 
Boek: combinatie recreatie en B&B zorgt voor omzet

Gasten ontvangen op de boerderij, het is een populaire en winstgevende vorm van multifunctionele landbouw. Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe zorg je voor een gezonde omzet en wat moet je investeren? Bedandbreakfast.nl, de grootste B&B-site van Nederland, heeft voor iedereen die meer wil met deze vorm van agrorecreatie een handboek samengesteld.

  » Lees verder
 
Geen stropdassen maar streekproducten op site vergaderlocatie

Heb je een vergaderlocatie op een boerderij, promoot die dan niet door foto’s van mensen in stropdassen en strakke interieurs op je website te zetten. Dat is een van de tips die aan bod kwam tijdens de workshop van Linda Kerkhoven voor de ondernemersgroep ‘Vergaderen bij de boer’.

  » Lees verder
 
Van gastheerschap naar kengetallen in recreatie

Om de professionalisering in plattelandstoerisme te stimuleren werd in maart dit jaar op initiatief van een aantal ondernemers uit de sector het netwerk ‘Gastheerschap’ opgezet. Dit netwerk organiseerde een aantal bijeenkomsten en workshops om recreatieboeren te helpen met het verhogen van de omzet. In oktober liep dit netwerk af, maar de professionalisering gaat door. Dit najaar kunnen agrorecreatieondernemers hun rendement verhogen met kennis over kengetallen uit de sector.

  » Lees verder
 
Kansen voor de boerderij als leeromgeving

Op een boerderij valt veel te leren. Ook en misschien wel juist voor jongeren die school voortijdig dreigen te verlaten. Een aantal zorgboeren pakt dit al op en biedt jongeren een tijdelijke pauze aan op de boerderij, leer-werkplekken of doorlopende onderwijstrajecten. 

Het past goed binnen de nieuwe regels rondom passend onderwijs en de veranderingen in de jeugdzorg. Daarin komt de verantwoordelijkheid voor alle hulp aan kinderen en jongeren die extra ondersteuning nodig hebben te liggen bij schoolbesturen en gemeenten. Zorgboerderijen kunnen daar een goede rol in vervullen.

  » Lees verder
 
Streek belangrijker dan Stad

Ondernemen houdt niet op bij de gemeentegrens. Binnen de multifunctionele landbouw, waar de streek altijd al van belang was, zie je dit besef groeien. Er ontstaat meer samenwerking tussen stad en platteland en tussen gemeenten om de identiteit van de streek sterker uit te dragen. Een economische ontwikkeling, die haar vruchten afwerpt.

  » Lees verder
 
Proef-voel-doe promotie in de regio Brabant

De site BoerzoektJou.nu is een handige vergelijkingssite voor iedereen die een vakantie wil boeken op het Zuid-Nederlandse platteland. Maar voor de deelnemende ondernemers is het een platform waarbij ze meer gebruik leren maken van social media en marketing. De site, het aantal bezoekers en het aantal deelnemende ondernemers groeit en andere provincies tonen interesse. De Vekabo gebruikt nu het netwerk van ondernemers om recreatie in de streek verder te promoten.

  » Lees verder
 
Plattelandstoerisme zou Chinese boer kunnen helpen

China wil haar boeren kansen geven in multifunctionele landbouw, en met name plattelandstoerisme. De veelal kleinschalige bedrijven moeten daarvoor nog wel een hele omslag maken, én mensen zien te vinden die voor extra diensten willen betalen. Nu gaan de rijkere Chinezen liever op vakantie naar het buitenland, of ze bezoeken een grootschalig recreatiepark. Misschien wel omdat platteland en landbouw geassocieerd wordt met armoe. De slechte luchtkwaliteit in de stad kan daar mogelijk verandering in aanbrengen en voor een herwaardering van het platteland zorgen. Zeker als ondernemers daar iets extra´s weten te bieden.

  » Lees verder
»   31 oktboer 2013, Netwerkdag LTO Noord , Swifterbant
»   4 november 2013, Inspiratiebijeenkomst ondernemen met een Romeinse inslag, Wijk bij Duurstede
»   22 november 2013, Stadslandbouwcafé, Groningen
WebsiteContact | Aanmelden | Afmelden