Is deze e-mail van Multifunctionele Landbouw (MFLnet) niet goed zichtbaar, klik dan hier voor de online versie.
  NIEUWS Vrijdag 31 mei 2013
 
Streekproducten kansrijk met goed verhaal

Streekproducten kunnen veel meer klanten bereiken. Als ze beter verkrijgbaar zijn, de prijs maximaal 8 procent duurder is dan gewone producten én er een goed verhaal bijzit. Dat blijkt uit het onderzoek 'De marktpotentie van streekproducten' in Nederland door onderzoekers van Wageningen UR. Hiervoor werden meer dan 1000 consumenten ondervraagd en een stakeholderbijeenkomst georganiseerd.

  » Lees verder
 
Samenwerking in de multifunctionele landbouw loont

Boeren werken vaak alleen, terwijl vooral in de multifunctionele landbouw samenwerken vaak meer succes geeft.  Bij streekproducten bijvoorbeeld om de afzet te vergroten en de logistiek voor elkaar te krijgen, bij recreatie om de promotie te versterken en gasten arrangementen te kunnen aanbieden.

  » Lees verder
 
Multifunctionele landbouw: een blik in Amerika

Ex-programmaleider van de Taskforce Multifunctionele Landbouw Maarten Fischer is met zijn Amerikaanse vrouw en hun drie kinderen naar Montana in de Verenigde Staten verhuisd. Daar is hij nu ook weer bezig met de volgens hem zo boeiende sector. Hij geeft op een soort van ROC les aan ondernemers die een multifunctionele tak willen beginnen, stuk voor stuk inspirerende ideeën. En hij begon een zorglandbouwproject.

  » Lees verder
 
Landschapsbeheer als maatschappelijke dienst

De boer als landschappelijk dienstverlener, een rol die vraagt om erkenning. In een nieuwe brochure van Wageningen UR, ´Maatschappelijke baten van agrarisch natuurbeheer’, wordt gekeken hoe agrariërs zich met het teruglopen van subsidies  in de markt kunnen zetten als leverancier van ecosysteemdiensten. Dit is extra actueel na het rapport van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur, die concludeert dat agrarisch natuurbeheer niet werkt.

  » Lees verder
 
Boerderijen krijgen rol in arbeidsreïntegratie

(Zorg)boerderijen kunnen een belangrijke rol vervullen op het gebied van arbeidsreïntegratie. Sommige zorgboeren zijn al op dit terrein actief en proberen mensen via het boerenerf weer aan het werk te krijgen. Een voorbeeld is het project Boeren met Pluskracht, waarin melkveehouders een uitkeringsgerechtigde betalen om mee te helpen om hun bedrijf. De uitkeringsinstantie blijft een deel van de uitkering betalen.

  » Lees verder
 
Multifunctionele landbouw krijgt mogelijk nieuw platform

Een nieuw platform moet de verdere ontwikkeling van multifunctionele landbouw in Nederland ondersteunen. Onderzoek, onderwijs, landbouworganisatie LTO en het ministerie hebben hiervoor plannen gemaakt. Want ondernemers ontwikkelen zich verder en er wordt een professionaliseringsslag gemaakt, maar er mist een gezamenlijke visie en stem. Dat vertelde onderzoeker van Wageningen UR Andries Visser op de Onderwijsdag Multifunctionele Landbouw op donderdag 23 mei in Oldebroek.

  » Lees verder
 
Kunst tussen de koeien

Als het aan agrarisch melkveehouder Arie van den Berg ligt moet Midden-Delftland de kunsthoek worden van Zuid-Holland. Grote kunstwerken in het boerenlandschap, een ideale vorm van multifunctionele landbouw waarbij je mensen vanuit de stad naar het platteland trekt voor een ruimtelijke ervaring. Een interessante bedrijfstak voor de toekomst met realistische verdienmodellen. 

  » Lees verder
 
Vergelijkingssite handig voor kleinschalige recreatie

Als minicamping of aanbieder van kleinschalige recreatie op het platteland beschik je meestal niet over grote marketingbudgetten. Een mooie folder mag wat kosten, maar adverteren en promotie moet wel wat opleveren. Met sociale media en met behulp van vergelijkingssites zoals Zoover kun je je als kleine ondernemer echter goed profileren. Zoover deelde in april awards uit voor de bete campings van Nederland.

  » Lees verder
 
RIVM: Zorgboerderijen kunnen brede rol vervullen in Wmo

Zorgboerderijen kunnen een belangrijke rol spelen in de invulling van de Wmo voor mensen met dementie. Dat stelt het RIVM in een onlangs afgerond onderzoek. Zorgboeren moeten dan wel meer gaan samenwerken en zich kenbaar maken, en ook gemeenten moeten meer ‘de boer opgaan’. Want tot nu toe weten gemeenten zorgboerderijen nog niet voldoende te vinden. In een factsheet worden de aanbevelingen uitgelegd.

  » Lees verder
 
Maak van je gast je fan

Hoe vertel je jouw unieke verhaal over jouw product of dienst? Begin dit jaar gaf Goof Lukken hierover een workshop aan ondernemers uit het netwerk Marketing in agrotoerisme Zeeland van het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap. Zij hebben een verblijfsaccommodatie en werken aan nieuwe concepten. Goof Lukken is al jarenlang specialist en docent op het gebied van marketing, communicatie en trendwatching in de vrijetijdssector.

  » Lees verder
 
Goed om te weten

Publicatie: Omgevingsgericht ondernemen op het platteland. Lesideeën voor het onderwijs (VMBO, MBO, HBO).  

Publicatie: Omgevingsgericht werken en ondernemen. Praktische lesarrangementen voor VMBO landbouw-breed. 

Publicatie: Consumentenperspectief op groei multifunctionele landbouwbedrijven

Publicatie: Natuur als onderdeel van het product.

»   Dinsdag 4 juni, Zorgboerderijen en paardencoaching in de jeugdzorg, Stoutenburg
»   juni 2013, Maand van de Zorglandbouw
»   2 - 6 oktober, Studiereis Stadlandbouw in New York
WebsiteContact | Aanmelden | Afmelden