ZWOLLE - De wettelijk verplichte sanering van asbestdaken wordt de komende jaren een gigantische, zo niet onmogelijke opgave. Vooral in Overijssel, dat de meeste asbest heeft van alle provincies. In 2024 mag niemand meer asbest op of in het dak hebben.
Hoe worden we betaald als de boer failliet gaat?
Er is een aanpak nodig van een omvang die doet denken aan de Deltawerken. Er is meer dan 500 miljoen euro nodig om alle asbestdaken in Overijssel te slopen. De 75 miljoen subsidie die door de regering beschikbaar wordt gesteld voor het hele land is daarom een druppel op een gloeiende plaat.
Het toepassen van asbest is al dertig jaar verboden, maar het spul zit nog overal in daken, gebouwen, woningen, bedrijfspanden, wegen, leidingen en andere zaken. Omdat asbestdeeltjes op den duur bij oudere daken wegspoelen mag in 2024 niemand meer een asbesthoudende dak in bezit hebben. Overheid, boeren en burgers moeten hun daken vervangen. Het gaat in totaal om tientallen miljoenen vierkante meters aan asbesthoudende daken.
Boerenorganisatie LTO heeft de noodklok al geluid en schat in dat de kosten van asbestsanering en vervangende investeringen zeer hoog zijn; 1 miljard euro voor asbestsanering, 3,25 miljard voor vervanging. ‘Het is een kwestie van volksgezondheid en daar kun je de individuele boeren niet voor op laten draaien’, aldus Erik Back, voorzitter van de afdeling Overijssel van de LTO. ‘De intensieve veehouderij staat enorm onder druk. Er moet nu al geld bij en dan is er geen ruimte voor extra investeringen zoals het vernieuwen van een dak. De overheid zal echt met een beter plan moeten komen.’
Verder lezen op de site van de Stentor
Provincie wil meer geld voor asbestsanering in Overijssel