Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

LTO Noord Drenthe start werkzaamheden collectieve asbestsanering

Vandaag zijn de werkzaamheden gestart voor de sanering van het eerste asbest dak in de provincie Drenthe in het kader van het collectieve asbestsaneringstraject van LTO Noord. Dit gebeurde op de boerderij van maatschap Hoving in Eexterveen door asbestsaneerder Man&Mach in het bijzijn van enkele LTO Noord bestuurders. Op deze boerderij wordt 630 m2 asbest gesaneerd. De eigenaren laten sandwichpanelen leggen en vervolgens 5000 wattpiek aan zonnepanelen installeren Dit zijn ongeveer 22 panelen..
Het collectieve traject begint in de Veenkoloniën en wordt vervolgens verder uitgerold in Drenthe. In Drenthe zijn er circa 3600 boerderijen met asbest op het dak. Volgens LTO Noord bestuurder en provinciaal voorzitter Arend Steenbergen is het nu een mooi moment om de asbestsanering op te pakken: ‘Het is zo 2024 en we hebben nog veel asbest te verwijderen in de agrarische sector.’
 
Aan de slag
Er is landelijk zo’n 120 miljoen vierkante meter asbest te saneren op daken waarvan 100 miljoen in de agrarische sector. Volgens Steenbergen is het een maatschappelijk probleem waar alle betrokken partijen samen de schouders onder moeten zetten. Hij riep alle agrariërs in de provincie op om gebruik te maken van de huidige stimuleringsmaatregelen gelet op de forse opgave die er ligt en de investeringen die hiermee gepaard gaan. En ook  mee te doen aan het collectieve traject: ’Ik zeg aan de slag! Ook in de rest van Drenthe.’
De collectieve sanering van asbest is een initiatief van LTO Noord en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Agenda voor de Veenkoloniën, de Provincie Drenthe en de LTO Noord Fondsen. Volgens projectleider Cor Udding zit het voordeel van het collectieve traject vooral in de prijs- kwaliteitverhouding.

Boeren die meedoen aan het collectieve traject kunnen daarnaast gebruik maken van de provinciale stimuleringsregeling  ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Deze regeling is erop gericht boeren en andere eigenaren van agrarische gebouwen te stimuleren om asbest op daken te saneren in combinatie met het verduurzamen van deze gebouwen door de installatie van zonnepanelen. Met ingang van 2024 zijn alle daken (van zowel particulieren als van bedrijven) met asbest verboden. Sinds 1 januari van dit jaar is er ook een landelijke subsidieregeling van het ministerie van I&M. Voor deze regeling geldt geen verplichting om zonnepanelen te installeren.