Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Juiste daglichtverlenging verbetert de voeropname en melkproductie

Uit onderzoek blijkt dat licht van invloed is op de koe. Voldoende licht kan de voeropname, melkproductie en de jongveegroei stimuleren. Daarvoor is het belangrijk dat overdag de verlichtingssterkte voldoende is en het licht egaal in de stal is verdeeld. In de winter kan verder de kortere dag lengte worden ‘opgerekt’ tot zo’n 16 tot 18 uur licht. Een verlichtingssterkte van zo’n 150 tot 200 lux is hier voor voldoende. Dit geldt zeker voor plaatsen waar koeien vaak komen (bijvoorbeeld aan het voerhek). Op sommige plaatsen in het bedrijf kan het wenselijk zijn om nogmeer licht te hebben, bijvoorbeeld in de melkstal of op de plaats waar koeien behandeld worden. Soms wordt door installateurs aangegeven dat overal in de stal een nog hoger luxniveau aanwezig moet zijn. Wat meestal leidt tot een zee van licht in de stal. Vaak is dan de reactie: “dat had wel iets minder gekund”.

Daglicht levert buiten uw stal al snel meer dan een paar duizend lux op. Probeer daarom daglicht zoveel mogelijk te benutten. Dat is de goedkoopste energiebron. Verder is het van belang dat er een goed dag- en nachtregime wordt gecreëerd. Voor melkkoeien betekent dit dat het per etmaal ook tenminste 6 uur donker of sterk schemerig is. Laat in ieder geval niet ’s nachts de verlichting (grotendeels) branden. Dit geldt ook voor jongvee. Om beter inzicht te krijgen in het energiezuinig maken van uw verlichtingsinstallatie is het verstandig een zogenaamd lichtplan te laten opstellen. Een grote renovatie of nieuwbouw is het ideale moment om dit te laten uitvoeren. Wilt u weten hoe energiezuinig de geplande verlichtingsinstallatie is? Vraag dan naar de zogenaamde ‘lumen/Watt-

verhouding’ van de installatie. Hoe hoger deze waarde, hoe meer licht de installatie kan produceren uit elke Watt opgenomen vermogen en dus hoe zuiniger de installatie.

 

Zelf bereken

Hoeveel elektriciteit verbruikt mijn huidige stalverlichting? Kan ik het energieverbruik van mijn verlichting verlagen? Wat levert mij dit op? De rekentool stalverlichting is een onafhankelijke rekentool die u antwoord geeft op bovenstaande vragen.
Ga naar de tool

Meer lezen over dit onderwerp: