Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Kraamstalmanagement

afbeelding van Alfons vd Belt

Op woensdag 19 december heeft VarkensNET samen met de stichting KPV een avond georganiseerd over kraamstalmanagement bij VIC Sterksel.
Theo Geudeke van de Gezondheidsdienst voor Dieren sprak over het werpproces en de biestperiode.  Hoe kun je er als varkenshouder voor zorgen dat de geboorte van de biggen zo voorspoedig en snel mogelijk verloopt? UIt onderzoek blijkt dat een vlot verlopend geboorteproces een positieve invloed heeft op de overlevingskansen van de biggen. Daarnaast is een spoedige opname van zoveel  mogelijk biest van essentieel belang voor de biggen. De voorsprong van een goede start blijkt zelfs nog duidelijk meetbaar bij de vleesvarkens.
Klik hier voor de  gehele presentatie van Theo Geudeke.

Daarna sprak Edy Bouman van ForFarmers Hendrix. Zijn inleiding ging over voeding in relatie tot bigvitaliteit. Het voerschema is van invloed op het  geboortegewicht van de biggen. Een hoger geboortegewicht heeft een positieve invloed op de bigvitaliteit.  De invloed van bigvitaliteit op het uiteindelijke resultaat is enorm. Ook Edy Bouman gaf aan dat vitale biggen gedurende hun hele leven minder problemen te geven.
Klik hier voor de gehele presentatie van Edy Bouman.
 
De 3e spreekster was Anita Hoofs van VIC Sterksel. Zij benadrukte dat de belangrijkste factor voor succes in de kraamstal de ondernemer en zijn personeel is. Dmv diverse filmpjes liet Anita zien dat ook de huidige zeugen van nature nog veel nesteldrang vertonen rondom werpen. Door zeugen de gelegenheid te geven wat van dit nestelgedrag te kunnen uitvoeren, blijken ze minder stress  te hebben en blijkt het geboorteproces vlotter te verlopen.
Klik hier voor haar presentatie.
Klik hier voor de link naar een filmpje over nestbouwmaterialen. 
 
Klik hier voor de link naar een filmpje over prodromi.
 
Na de maaltijd waren er 2 workshops.  Fredy Gerrits  en Rick ter Haar vertelden hoe zij op hun bedrijf in de kraamstal werken.  Dan blijkt dat elk bedrijf zijn eigen methodieken heeft.  Natuurlijk heeft ook elke varkenshouder in de zaal zijn eigen werkmethode. Dit leverde uitgebreide discussies op waarop volop van elkaar geleerd werd.
Na afloop keerden deelnemers tevreden huiswaarts.