Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

LTO collectief aan de slag met asbestsanering en zonnepanelen

De eerste asbestsanering van het collectieve traject in Groningen is begin volgende week een feit. Vijf LTO Noord-afdelingen in Groningen (Het Hogeland, Fivelingo, De Marne, Winsum en Bedum/Ten Boer) sloten eerder dit jaar hiervoor een tweejarig contract met asbestsaneerder Man&Mach.
 
Er doen, verspreid over de 5 afdelingen, 84 agrarische bedrijven mee. De hoeveelheid asbest bedraagt ruim 148.000 m2 en varieert van 250m2 tot meer dan 5.000m2 per bedrijf. Op 61 bedrijven is sprake van een combinatie met riet en 8 bedrijven hebben te maken met aardbevingsschade in het dak. De helft van de bedrijven overweegt de sanering van asbest te combineren met de installatie van zonnepanelen.  
 
Overspannen vraag bouwbedrijven
Vorig jaar hebben de vijf Groninger LTO Noord-afdelingen het initiatief genomen om te komen tot ‘vraagbundeling asbestsanering en nieuw dak’. Een belangrijke reden hiervoor is de overspannen vraag bij bouwbedrijven in deze regio die wordt veroorzaakt door de aardbevingen. Een andere complicerende factor, die uniek is voor Nederland, is dat er vaak riet onder het asbest aanwezig is in Groningen. Door bundeling van de vraag van asbestsanering is de onderhandelingspositie versterkt voor prijs, kwaliteit en voorwaarden.