Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Nieuwe app voor Android en Iphone: Signalering Vogelnesten

Nieuw: app om nesten van weide- en akkervogels te sparen

De app ‘Signalering vogelnesten’ is beschikbaar om boeren en loonwerkers tijdens hun werkzaamheden op het land vogelnesten te sparen. Dertig Texelse boeren hadden de primeur: zij maakten als eersten kennis met deze app.

Vrijwilligers helpen boeren bij het opsporen en markeren van nesten van grutto, kievit en scholekster. Vanuit de trekker vallen de neststokken niet altijd op. Met de app is wel precies te zien waar nesten liggen.

Exacte nestlocatie bekend

Als een loonwerker of boer met de trekker een nest nadert, krijgt hij met de app ‘Signalering vogelnesten’ een signaal op zijn smartphone of tablet en kan hij met zijn machine uitwijken. De app haalt de locatiegegevens van nesten uit de database van Landschapsbeheer Nederland. Vrijwilligers en boeren vullen deze database met de juiste GPS-coördinaten. De app toont op een kaart de exacte nestlocatie. De slimme toepassing bevordert de samenwerking tussen vrijwilligers, boeren en loonwerkers om het Agrarisch Natuurbeheer nog beter uit te voeren.

Leren werken met de app

Landschap Noord-Holland organiseert, als eerste regionale organisatie, komend voorjaar de instructies voor boeren en vrijwilligers op startavonden en in cursussen, om met dit hulpmiddel nestverliezen bij agrarische werkzaamheden tot een minimum te beperken. Dit zal bij andere organisaties en agrarische natuurverenigingen ook worden georganiseerd. Tevens is er een film gemaakt over de werking van de app.
 

Ontwikkeling app

Het Texelse Kleine Praktijknetwerk van M. Smit nam het initiatief voor de ontwikkeling van de app. Kleine Praktijknetwerken worden gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.