Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Noord-Holland wil meer asbest van daken

Noord-Holland wil meer asbest van daken
Provincie Noord-Holland roept nogmaals boeren op asbest van daken te verwijderen en zonnepalen te plaatsen. Asbest is nog steeds op veel bedrijven aanwezig. 

Landelijk zit er bij agrarische bedrijven nog zo’n 90 miljoen vierkante meter asbest op daken en gevels. Het kabinet heeft het voornemen geuit om het asbest te verbieden voor 2024.

Met LTO Noord Projecten heeft de provincie een collectief inkooptraject gestart om de aanschaf van zonnepanelen en het saneren van asbest te stimuleren.

Ambities 
De ontwikkeling van de duurzame energie is een van de ambities van provincie Noord-Holland. 'Agrarische bedrijven beschikken over de ruimte en middelen voor het produceren van (groene) energie. Daarom zijn ze uitermate geschikt om aan te sluiten bij de ambitie van de provincie', aldus Noord-Holland. 

'De grote dakoppervlakten van schuren en stallen van agrarische bedrijven bieden voldoende mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondernemingen kunnen daarmee in hun eigen stroombehoefte voorzien.'

Bundeling 
In totaal hebben zich in Noord-Holland vorig jaar 59 agrarische ondernemingen aangemeld voor de collectieve inkoop ‘Vraagbundeling Zonnepanelen’ van LTO Noord, goed voor 1,6 megaWattpiek (mWp). Op dit moment loopt er een traject in Hollands Kroon en de Amstel, Gooi en Vechtstreek. 

In 2013 is tevens het interprovinciale project ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ gestart. Dit project subsidieert de sanering van asbestdaken bij agrarische bedrijven. De aankoop van zonnepanelen komt voor rekening van de ondernemer zelf.
 
Auteur:
Mike Schellart