Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Primeur bij telen Vreeken in Rijsenhout: gelijkspanning in de kas

 

Bij Bouvardiateler Vreeken in Rijsenhout is op 15 mei een proefinstallatie in gebruik genomen met assimilatiebelichting op gelijkspanning.

De gelijkspanning is gebruikt om 48 HID-lampen van Philips te bedienen. De armaturen zijn voor dit doel omgebouwd. De stroom is afkomstig van een converter, die 400 volt wisselspanning omzet in 700 volt gelijkspanning. Het betreft vooralsnog een pilot, bedoeld om armaturen en aansluitingen voor gelijkspanning te ontwikkelen en testen.

Energiebesparing

Bij het gebruik van plantenbelichting op basis van wisselstroom (AC) gaat energie verloren, omdat de wisselspanning in elke armatuur omgezet moet worden in gelijkspanning (DC). Dit verlies aan elektriciteit wordt omgezet in warmte. De elektronica voor het het omzetten van AC naar DC kost ook geld. Bovendien moet dit component regelmatig worden vervangen en is het gevoelig voor storingen. De levensduur van armaturen kan dankzij het gebruik van gelijkspanning sterk toenemen, mogelijk zelfs verdubbelen. Voorlopige tests met de prototypes laten een energiebesparing zien van 3 tot 5%. Ook is 50% minder koper nodig voor de bekabeling.

Meer informatie:  website van Vreeken. Bron en foto: Joulz.