Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Provincie Friesland en LTO Noord werken samen aan energiedoelstellingen

Op 22 januari ondertekenden de Friese gedeputeerde Johannes Kramer en voorzitter van LTO Noord Friesland Geart Kooistra een intentieverklaring. Dit gebeurde in bijzijn van portefeuillehouder Klimaat en Energie voor LTO Nederland Eric Douma. De Intentieverklaring is een Samenwerkingsagenda Duurzame Energie van LTO Noord en provincie Friesland (SALTO). Met SALTO willen de provincie en LTO Noord de activiteiten op het vlak van duurzame energie bundelen en versterken.

De provincie Friesland kent het Uitvoeringsprogramma Duurzame Energie 2014-2020. LTO Noord gaf onlangs het startschot voor haar programma Klimaat en Energie 2015-2017. Voor beide organisaties een mooie aanleiding om de samenwerking te bekrachtigen met een samenwerkingsagenda. Jaarlijks stellen de provincie en LTO Noord een activiteitenplan op.

Energieneutrale bedrijfsvoering
Het LTO Noord programma Klimaat en Energie ondersteunt ondernemers bij het werken aan een energieneutrale bedrijfsvoering. De agrarische sector in Friesland heeft veel potentie. Er is dakoppervlak en ruimte om energie op te wekken, evenals goed ondernemerschap. Provincie Friesland draagt bij om invulling en versnelling van energieneutraliteit te realiseren. Het activiteitenplan zal zich onder meer richten op energiebesparing, opwekken duurzame energie met gebruik van zon en bodem en mono-mestvergisting.

Energie besparen
Er liggen veel kansen op het agrarisch bedrijf om energie te besparen. Besparen levert bijna altijd direct rendement op. In 2015 gaat de aandacht onder meer uit naar verlichting. Verlichting is een belangrijke energieverbruiker in met name de melkveehouderij. Efficiënt gebruik van verlichting biedt dan ook mogelijkheden voor energiebesparing en terugdringen van lichthinder voor de omgeving. Hiervoor wordt een pilot ingericht met een studiegroep.

Energie opwekken
De agrarische sector is bij uitstek geschikt om energie op te wekken, met behulp van de zon en de bodem. Ook liggen er kansen voor de productie van biogas met mono-mestvergisting, het biologisch verwerken van dierlijke mest. Dit is tevens een mogelijkheid om emissies van broeikasgassen en ammoniak terug te dringen. LTO Noord en provincie Friesland zetten zich in om de perspectieven voor biogasproductie en –toepassing te verbeteren.

bron: LTO Noord, 22/01/15