Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Vier nieuwe maatregelen voor aanvraag NB-vergunning in Overijssel

In 2012 is vanuit Proeftuin Natura 2000 Overijssel het verzilvertraject gestart. In dit intensieve traject werken de Proeftuin en Provincie Overijssel samen aan ammoniakemissie reducerende maatregelen, die ondernemers kunnen gebruiken bij hun aanvraag voor de Natuurbeschermingswet-vergunning. De eerste 4 maatregelen zijn nu 'verzilverd' en gereed voor gebruik bij vergunningaanvragen. Het gaat om maatregelen voor melkvee- en varkenshouders in Overijssel.

Vier maatregelen hebben op dit moment het verzilvertraject volledig doorlopen en kunnen daarmee door Overijsselse veehouders gebruikt worden bij hun NB-vergunningaanvraag. Het gaat om de maatregelen:
 

  • Automatisch Gecontroleerde Natuurlijke Ventilatie (ACNV - melkvee);
  • Dakisolatie (melkvee);
  • Combinatie ACNV en dakisolatie (melkvee);
  • Toevoegen benzoëzuur aan voer (vleesvarkens en biggen).

Een beschrijving van deze maatregelen is te vinden op de site van Proeftuinnatura2000.

Vervolg
De vier maatregelen zijn de eerste oogst vanuit het verzilvertraject. De Proeftuin en Provincie werken aan meer aanvullende maatregelen die ondernemers kunnen gebruiken bij hun vergunningaanvraag. 3 maatregelen zitten inmiddels in de laatste fase van een nieuw traject:
 

  • Aanzuren van mest tot een pH lager dan 6 (varkens)
  • Verlagen ruw eiwitgehalte in voer (varkens)
  • Verlagen ruw eiwitgehalte in voer (pluimvee)

De bedoeling is dat deze ammoniakemissie reducerende maatregelen nog dit jaar 'verzilverd' worden. Ook hierna zijn nieuwe maatregelen vanuit het verzilvertraject te verwachten.

De Proeftuin wordt financieel mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Ministerie van Economische Zaken, LTO Noord Fondsen en Productschap Zuivel. LTO Noord, Wageningen UR en Projecten LTO Noord verzorgen de uitvoering.