Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

vrouwen stemmen

afbeelding van Ruud Pruijsten

 

Nu er in 2014 weer verkiezingen zijn, wil de NVR zich samen met haar lidorganisaties inzetten voor het vergroten van de participatie van vrouwen in de lokale verkiezingen. De NVR doet dat met een campagne onder de naam 'VrouwenStemmen'.

De naam van de campagne verwijst naar twee hoofddoelen n.l.:

1. Vrouwen stemmen. We roepen vrouwen op om te gaan stemmen en liefst op een vrouw. We willen bereiken dat er een meer evenredige verdeling van vrouwen en mannen in de gemeenteraden komt. Nu is 26% van de gemeenteraadsleden vrouw. We streven naar minimaal 30% in 2014.

Voordat de formatiebesprekingen beginnen zullen we bepleiten dat er meer vrouwelijke wethouders komen. Het percentage vrouwelijke wethouders was in 2010 20%. We streven daarbij ook naar minimaal 30% vrouwelijke wethouders in 2014. Uiteraard zijn we eigenlijk pas tevreden als de verdeling 50/50 is.

Meer vrouwen in de gemeenteraden en B&W’s maakt het voor vrouwen ook prettiger in de politiek: de mannencultuur wordt doorbroken en er komt meer diversiteit in de manier van met elkaar omgaan, vergaderen en besluiten.

Zijn vrouwen betere bestuurders dan mannen? Dat zouden we niet willen beweren. Wel is het zo dat vrouwen over het algemeen oog hebben voor hun directe leefomgeving en vaak heel goed weten wat er speelt in de lokale samenleving. Zij maken relatief meer dan mannen gebruik van lokale voorzieningen, komen op scholen, in verzorgingshuizen, gezondheidscentra en kennen de generaties boven (senioren) en onder zich (kinderen en tieners) goed. Ze vormen het grootste aantal vrijwilligers en mantelzorgers en komen daardoor in direct contact met mensen die zorg nodig hebben. Besluiten over b.v. de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de inrichting van wijken, het verlenen van subsidies e.d., moeten niet genomen worden zonder evenredige inbreng van vrouwen.

We vragen gemeenten om actief op zoek te gaan naar vrouwen in alle politieke en ambtelijke geledingen. Vrouwen zijn geen minderheidsgroep: zij vormen meer dan de helft van de bevolking. Die moet gehoord worden.

Vrouwenorganisaties nodigen zichzelf uit om gehoord te worden als het gaat om besluiten over regelingen en voorzieningen in de gemeenten.