Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Waar hebben meeste agrarische bedrijven zonnepanelen?

 
In Nederland hadden vorig jaar al 2.760 agrarische bedrijven zonnepanelen op het dak liggen. Maar in welke gemeente hebben de meeste agrarische ondernemers geïnvesteerd in deze duurzame energievorm. De Top 5 van Boerenbusiness.nl, samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), laat er het zonnetje op schijnen. Met een uitsplitsing naar akkerbouw- en melkveebedrijven.

En daaruit blijkt dat er dubbel zo veel melkveehouders investeren in zonnepanelen dan akkerbouwers. Het afgelopen jaar hadden 1.025 melkveebedrijven geïnvesteerd in zonne-energie, tegenover 502 akkerbouwbedrijven. De meeste agrarische bedrijven met zonnepanelen zijn echter weer terug te vinden in een typische akkerbouwgemeente: Noordoostpolder. Op het schiereiland maakten in 2013 precies 65 agrarische bedrijven gebruik van zonne-energie, onder meer verdeeld over 43 akkerbouw- en 5 melkveebedrijven.
Bij de nummers 2 en 3 van de ranglijst Hardenberg en Súdwest-Fryslân zijn deze rollen precies omgedraaid. De twee gemeenten hebben elk 61 agrarische bedrijven met zonnepanelen en voor het overgrote deel zijn dit vooral melkveehouders. Niet vreemd is dat Holland Kroon in Noord-Holland, als nummer 4 in de Top 5 met 51 agrarische bedrijven met zonne-energie, gelet op het akkerbouwkarakter van de streek weer meer akkerbouwbedrijven kent met zonnepanelen.
Het vooral met melkvee en gras gekenmerkte Dalfsen sluit de Top 5 af met 37 landbouwbedrijven met zonnepanelen. Daarom profiteert Dalfsen van de alfabetische volgorde, want ook Dronten en Raalte hebben elk 37 agrarische bedrijven die hebben geïnvesteerd in zonne-energie.
Bron: CBS/ Landbouw
Bekijk de gehele tabel op Boerenbusiness.nl