Op 5 juni vond bij Gerbert Oosterlaken de landelijke studiedag plaats voor docenten
varkenshouderij (MBO, HBO en WO). De dag begint een traditie te worden. VarkensNET organiseert deze dag samen met het programmateam dier van de Groene Kennis Coöperatie.
Op de diverse scholen blijkt het in de praktijk heel lastig te zijn voor docenten om hun kennis van de varkenshouderij op peil te houden. Per school zijn er te weinig studenten om een docent full time in één vakrichting les te laten geven.
Zo’n landelijke bijscholingsdag heeft daarom 2 functies. Naast vaktechnische bijscholing is het voor docenten ook een belangrijke netwerkdag om met collega’s van gedachten te wisselen.
’s Morgens was er eerst een inleiding door Arnold Helmink en Wil Schelkens over het nieuwe kwalificatiedossier in het MBO onderwijs. Er komt wel een nieuw kwalificatiedossier maar geen nieuw beroep. Arnold heeft uiteengezet waarom dit nieuwe kwalificatiedossier er komt en wat het in grote lijnen inhoudt. De opdracht die Arnold en Wil de docenten meegaven: ‘inventariseer alle pareltjes die we in de huidige opleiding hebben en die absoluut terug moeten komen in de nieuwe opleiding’. Docenten gingen hier voortvarend mee aan de slag. Deze opdracht zal komend jaar verder door MBO docenten uitgewerkt gaan worden.
Daarna kwamen er 2 sprekers uit de keten.
Als eerste sprak David Klingen. Hij heeft de afgelopen jaren bij Ahold, C1000 en Jumbo gewerkt aan duurzaamheid in het vleesschap en is nu zelfstandig consultant.
David schetste een kritisch verhaal over de keten. In zijn visie zijn er vele kleine concepten op gebied van duurzaamheid maar beweegt de grote massa langzaam richting duurzaamheid. In zijn beleving kan die grote massa wel eens te traag bewegen. Dit kan betekenen dat ze uiteindelijk het onderspit gaat delven.
De NGO’s zijn vaak kritisch over de varkenshouderij. David vertelde dat in de praktijk, na een actie van bijv. Wakkerdier over de kiloknaller, supermarkten de omzet van dit vlees vaak zien toenemen. Toch trekken supermarkten zich de kritiek over deze kiloknaller zeker aan. Zij stellen in toenemende mate extra eisen aan vlees.
Harold Theunissen, manager marktconcepten en duurzaamheid bij VION was de 2e spreker. Harold gaf aan dat bij de consument 3 zaken voorop staan, dat zijn: betaalbaarheid, smaak en gezondheid/voedselveiligheid. Als aan die 3 eisen is voldaan komt er plek voor aanvullende eisen. VION speelt daar op in met 4 verschillende marktconcepten: Good Farming Global, Star, Welfare en Organic.
Klik hier voor verdere info over deze concepten.
De pauze is gebruikt door de docenten om uitgebreid met elkaar te netwerken en de sprekers nog een aantal vragen te stellen.
Na de pauze kwamen er 2 praktiserende varkenshouders aan het woord.
John Lorist vertelde hoe hij eerst met een compagnon Frievar heeft opgericht. Frievar richt zich in de keten op de bewaking van de kwaliteit van de vleesproductie. In de praktijk het stuk van fokkerij tm handel en transport.
Het traject van slachten en retail wordt in Frievar niet meegenomen. John geeft aan dat het resultaat was, dat een kwalitatief hoogwaardiger stuk vlees eigenlijk gewoon voor de ‘bulkprijs’ werd weggezet. Daarom is de afgelopen jaren gewerkt aan de oprichting van Friberne. Met het Gaasterlands kruiden varken probeert men de consument echt te verleiden tot dit stukje vlees.
Klik hier voor de presentatie van John Lorist.
Klik hier voor de website van Friberne.
Gerbert Oosterlaken was de laatste inleider van deze dag en tevens gastheer. De studiedag vond namelijk plaats op het bedrijf van de familie Oosterlaken. Op 19 april jl. is hun stal ‘Sanitashotel’ geopend met een groots opgezet symposium en daarna een opendag. Deze studiedag (5 juni) was de eerste bijeenkomst in de net opgeleverde ontvangstruimte van waaruit je zo op de varkens kijkt. Gerbert heeft uiteengezet hoe hij tot de bouw van deze stal gekomen is. Het motto van Gerbert is: Gezondheid, welzijn van mens en dier, omgeving en verdienen. Hij heeft heel bewust gekozen voor de Prodromi kraamhokken. Bij het spenen blijven de biggen in het hok. Dit scheelt veel werk en geeft aanzienlijk minder stress.
Na afloop ging hij met camera de stal in en konden de docenten vanuit de ontvangst ruimte vragen stellen en met Gerbert in discussie over wat ze zagen.
De totale dag bleek eigenlijk te kort voor het programma. Na afloop gingen docenten uitermate tevreden naar huis.