“Het boekje helpt een weg te zoeken in de zorgwereld. Om samen te werken met basisscholen is nog veel meer nodig. Basisscholen zijn vooral bezig met overleven en daar past eigen kinderopvang en VVE bij. Maar kinderopvang en VVE kunnen wel eens een grote meerwaarde zijn voor kinderen die op een boerderij opgevangen worden met het pedagogisch beleid dat wij vanuit de VAK hebben. Vooral het ervaringsgericht leren past precies op een boerderij", aldus Jan van Esch, ondernemer in agrarische kinderopvang in Oisterwijk, Brabant.
De brochure Agrarische kinderopvang. Over ‘kinderopvang en zorg’ en ‘aansluiten op het onderwijs’ bundelt de kennis uit het netwerk ‘Ontwikkeling handboek voor uitbreiding Agrarische kinderopvang met extra zorgtak’ en van een gehouden enquête en studie over voor- en vroegschoolse educatie van Wageningen UR.
Ondernemers in de agrarische kinderopvang hebben meer dan gemiddeld te maken met kinderen met een zorgvraag. Dat kan lastig zijn, vooral wanneer er geen extra financiering voor meekomt. “Je stuurt een kind dat al vier jaar bij jou is niet zo makkelijk weg als het de BSO leeftijd bereikt. Tegelijkertijd wordt het soms wel onhoudbaar om drie tienjarige ADHD-ers in een groep te hebben”, schetst ondernemer Van Esch.
Een ander fenomeen waar ondernemers mee te maken krijgen is voor- en vroegschoolse educatie. Daarbij krijgen kinderen met een ontwikkelingsachterstand extra begeleiding op de opvang. Dit speelt juist ook in plattelandsgemeentes. Hier kunnen ondernemers in de kinderopvang ook aan meedoen en krijgen dan vaak ondersteuning vanuit de gemeente. Hoe voor- en vroegschoolse educatie werkt, staat in de brochure uitgelegd.
Tenslotte is er de opkomst van de brede school. Hoe ga je hiermee om? Sommige ondernemers maken zich zorgen over nieuwe concurrentie. “Het loopt nog niet zo’n vaart als men soms denkt. Geloof in je eigen concept en geef hier bekendheid aan”, adviseert Yvette Vervoort van het Landelijke Steunpunt Brede Scholen in de brochure. Door middel van een stappenplan kunnen ondernemers hun eigen situatie helder in beeld krijgen en bekijken of samenwerken met een basisschool iets voor hen is.
Door middel van interviews met ondernemers geeft de brochure ook regelmatig informatie uit de praktijk. Hun verhalen inspireren ook anderen, net zoals het praktijknetwerk dat deed. “Alleen al het samen rijden bracht ons op nieuwe inzichten. Het was goed eens bij elkaar te zitten”, zegt Van Esch.
Agrarische Kinderopvang - Over 'kinderopvang en zorg' en 'aansluiten op het onderwijs'
VVE in de agrarische kinderopvang - Haalbaarheidsstudie