Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Verkenning mogelijkheden voor verlagen van het energiegebruik in de melkveehouderij

In deze verkenning werd in kaart gebracht welk gas- en elektriciteitsverbruik haalbaar is op een melkveehouderijbedrijf bij het toepassen van in de praktijk beproefde
energiezuinige technieken. Ook werd aangegeven of deze bedrijven energieneutraal kunnen worden door het opwekken van duurzame energie op het eigen bedrijf.
Uit de energie-enquête van de zuivelondernemingen blijkt dat een melkveehouderijbedrijf met een automatisch melksysteem gemiddeld bijna 70 kWh/1.000 kg melk verbruikt. Het verbruik op een bedrijf met een melkstal ligt gemiddeld net onder de 50 kWh/1.000 kg melk. Het betreft het zakelijke verbruik, dus het verbruik exclusief het verbruik voor de bedrijfswoning(en).
Op nieuwe bedrijven die melken met een melkstal kan door het optimaal inzetten van bestaande in de praktijk beproefde energiebesparende technieken een energieverbruik van 21-23 kWh/1.000 kilogram melk gerealiseerd worden. De 2 kWh verschil hangt samen met het gekozen lichtniveau. Bij een lichtniveau van 80 lux is 21 haalbaar. Wordt gekozen voor een lichtniveau van 120 lux dan bedraagt het verbruik 23 kWh/1.000 kg melk. Wordt voor de warmwatervoorziening in plaats van een elektrische boiler een gasgeiser ingezet dan daalt het verbruik met 3 kWh/1.000 kg melk. Hiervoor in de plaats wordt 0,4 m3 aardgas per 1.000 kg melk verbruikt.
Bedrijven die werken met een automatisch melksysteem verbruiken 20 kWh/1.000 kilogram melk meer. Hier kan een verbruik van 41 tot 43 kWh/1.000 kg melk
gerealiseerd worden. Uitgaande van het huidige gemiddelde verbruik op praktijkbedrijven betekent dit dat het energieverbruik bij nieuwbouw van een stal gehalveerd kan worden op bedrijven met een melkstal en met 40% verlaagd worden op bedrijven met een automatisch melksysteem.