Hoe word en blijf ik een aantrekkelijke werkgever?
vind het antwoord tijdens
‘Netwerken met VarkensNET:
Varkenshouders met personeel’
Schaalvergroting zorgt ervoor dat meer bedrijven in de varkenshouderij werken met personeel. Het begint met een stagiaire, daarna een oproepkracht en als volgende stap één of meerdere (vaste) medewerkers. Dat maakt de varkenshouder tegelijkertijd werkgever met de bijbehorende uitdagingen:
· Hoe stel ik me op als leidinggevende?
· Hoe delegeer ik?
· Hoe werf ik nieuw personeel en houd ik mijn huidige personeel?
· Hoe voer ik een functioneringsgesprek?
Werkgevers lopen ook tegen praktische managementzaken aan zoals overwerk, vrije dagen, loonsverhoging, ziekte etc. Deze zaken zijn vaak geregeld in een CAO, maar de varkenshouder mist het overzicht. ‘Netwerken met VarkensNET: varkenshouders met personeel’ biedt ondernemers handvatten om het werkgeverschap vorm te geven.
Programma
Het netwerk komt vier tot zes keer bijeen: data en locatie nader vast te stellen. De eerste netwerkbijeenkomst is gericht op kennismaken en een verdieping op het thema:
· Wie ben ik als ondernemer en werkgever?
· Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen?
· Welke lusten en lasten ervaar ik bij het werken met personeel?
Gezamenlijk richten we het vervolg van het netwerk in. Aan de hand van een brainstorm ontstaat een prioritering van onderwerpen die worden behandeld in de volgende bijeenkomsten.
Aanmelden
Bent u een varkenshouder of bedrijfsleider met personeel en wilt u sparren met collega-ondernemers over werkgeverschap? Meld u dan aan voor ‘Netwerken met VarkensNET: Varkenshouders met personeel’. Eerst weten of dit netwerk wat voor u is? U kunt vrijblijvend aansluiten bij de eerste netwerkbijeenkomst en vervolgens beslissen of u aanwezig bent bij de volgende bijeenkomsten.
Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met de NETmentor
Alfons van den Belt
T. 06 29 02 52 52
E. Klik
hier voor mail
W. Klik
hier om aan te melden.
Klik
hier om de flyer met bovenstaande tekst te downloaden.
Dit NETwerk is mogelijk gemaakt door een bijdrage van “Gezond Beleid” (een project van Colland).