Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Gescheiden mest als biobedding bij melkvee

Valacon Dairy heeft een brochure samengesteld voor een veilige toepassing van gescheiden mest als biobedding bij melkvee. De brochure is tot stand gekomen op basis van praktijkonderzoek en wetenschappelijk onderzoek. De productie is mogelijk gemaakt dankzij de steun van enkele partijen die in de markt voor biobedding actief zijn.
 

De toepassing van de vaste fractie van gescheiden mest als boxstrooisel, biobedding genoemd, heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Het beidt uitstekend ligcomfort en kan economische voordelig zijn. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden.

Valacon-Dairy is om deze redenen in 2011, in samenwerking met Nizo food research, gestart met een praktijkonderzoek naar de kansen en bedreigingen van biobedding. Op veel plaatsen op de wereld wordt biobedding toegepast maar nergens was een dergelijk diepgaand praktijk onderzoek uitgevoerd naar zowel de risico’s voor de uiergezondheid als voor de melkkwaliteit. 
 

Op het moment van samenstellen van deze brochure was het onderzoek grotendeels afgerond. De risico’s voor de koeien waren duidelijk. De risico’s voor de melkkwaliteit waren ook in beeld maar om het beeld van de risico’s voor melkkwaliteit volledig te krijgen, is nog een aanvullend onderzoek uitgevoerd waarvan de resultaten bij het samenstellen van de brochure nog niet beschikbaar waren. Dat was echter geen reden om het schrijven van deze brochure uit te stellen. We wilden de gebruikers op de hoogte brengen van voors en tegens van de toepassing van biobedding. 

In deze brochure wordt een aantal aandachtpunten besproken en tips gegeven voor een verantwoorde toepassing. De informatie is zoals aangegeven, afkomstig uit het onderzoek van Valacon-Dairy en Nizo food research, aangevuld met buitenlands onderzoek. 

 

BijlageGrootte
PDF icon biobedding.pdf2.91 MB