Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Grondgebruik aan waterbeheer koppelen

Boeren en waterschappen starten dit jaar in 30 nieuwe gebieden met projecten waarbij grondgebruik en waterbeheer op elkaar worden afgestemd. Deze projecten vloeien voort uit de afspraken die overheden en de agrarische sector vorig jaar hebben gemaakt.

 

Dit bleek gisteren tijdens een conferentie in Driebergen, waar bestuurders van waterschappen, provincies en LTO de stand van zaken bespraken. De gezamenlijke aanpak is vorig jaar in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) vastgelegd. Doel is om de waterdoelstellingen te halen en tegelijkertijd ruimte te houden voor een economisch sterke land- en tuinbouw.

Ruimte voor water

Volgens de betrokken partijen omvat waterbeleid meer dan de kwaliteit ervan in sloten, beken en tochten: het gaat ook om waterkwantiteit en de ruimte voor water. Dat laatste speelt in periodes met overvloedige regenval, waarbij ruimte nodig is voor bijvoorbeeld de opslag van overtollig water om overstromingen te voorkomen. Water is ook nodig in tijden van droogte en om de verzilting van de grond tegen te gaan.

Mineralen en bestrijdingsmiddelen

In de 30 gebiedsprojecten gaan boeren die te maken hebben met de Nitraatrichtlijn en waterbeheerders dit jaar aan de slag. Belangrijk doel is de belasting van het water met mineralen en bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een groslijst met maatregelen die het beste bij een gebied passen.

Maatwerk

LTO-bestuurder Siem Jan Schenk (portefeuillehouder Omgeving) benadrukte dat het water- en bodemsysteem zeer divers is en sterk verschilt in hoog en laag Nederland. ‘Met zelfs verschillen tussen nabijgelegen regio’s. Daarom is maatwerk nodig. Immers, er moet ook rekening gehouden worden met de verschillen in de bedrijfsvoering van akkerbouwers, fruittelers, boomkwekers, bollentelers en veehouders.’

Samenwerking

De samenwerkende partijen hebben afgesproken dat ze kennis en innovaties uitwisselen en de onderzoeksprogrammering op elkaar afstemmen. ‘De samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven sluit hiermee goed aan op een maatschappelijke trend van verantwoordelijkheden’, aldus Hennie Roorda van de Unie van Waterschappen.

Tekst: LTO Nederland/Annemarie Gerbrandy