Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Microvergister mogelijk zonder vergunning bouwen

Microvergister mogelijk zonder vergunning bouwen

Vanaf 1 juli 2015 mogen microvergisters, wanneer zij volgens de regels zijn gebouwd, zonder vergunning worden gebouwd. Tot 28 mei a.s.is er een inspraakronde.

Het ontwerp van de Nederlands Technische Afspraak (NTA) ''Veiligheidsaspecten van installaties van monovergisting, mestverwerking, en vergistingsgasopwekking op boerderijschaal' is nu voor commentaar gepubliceerd. De markt wil graag de vergunningsplicht voor mestvergisting vereenvoudigen. De deelnemers aan het netwerk Microvergisters in de praktijk hebben dezelfde wens. De Overheid heeft hier gehoor aangegeven door geen "Omgevingsvergunning Milieu'' meer te eisen voor installaties die uitsluitend dierlijke mest vergisten. Een die een verwerkingscapaciteit van maximaal 25.000 kuub mest per jaar kennen.
De ontwerpversie van het NTA  is opgesteld door een werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers uit de markt, industrie, leden van het praktijknetwerk en overheden op lokaal en Rijksoverheidsniveau. Mogelijk zal de wijiziging in het Activiteitenbesluit op  1 juli 2015 in werking treden.  
 
Commentaarperiode tot 28 mei 2014
Volgens de procedure van NEN (NEderlandse Norm) hoeft een NTA niet worden gepubliceerd voor een openbare commentaarronde. Toch heeft de werkgroep er voor gekozen om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen te reageren. Via www.normontwerpen.nen.nl kunnen geïnteresseerden tot uiterlijk 28 mei 2014 het voorstel van commentaar voorzien.