Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Kroatië heeft vooral kleinschalige landbouw

Op 1 juli is Kroatië toegetreden tot de Europese Unie. Dat betekent dat de 190.000 Kroatische landbouwers voor het eerst in aanraking zullen komen met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het land telt 1,3 miljoen hectare landbouwgrond die vaak in handen is van kleine landbouwbedrijven, maar de belangrijkste productie komt van grote en middelgrote bedrijven.
 
Kroatië heeft een heel diverse landbouw. Op een relatief kleine oppervlakte die geschikt is voor akkerbouw als gevolg van klimaat, reliëf en bodem, wordt een breed gamma aan landbouwgewassen geteeld: graan, industriële gewassen, wijndruiven, citrusvruchten, olijven en groenten. Op vlak van dierlijke productie vormen rundvee- en varkenshouderij de belangrijkste takken. Maar ook gevogelte, schapen en geiten worden gekweekt in het land.
In vergelijking met andere Europese landen bewerkt het gemiddelde Kroatische landbouwbedrijf met slechts 2,9 hectare een opvallend klein areaal. Zo’n 63 procent van de 190.000 Kroatische landbouwbedrijven zijn bedrijven met een oppervlakte kleiner dan 3 hectare. Zij produceren vooral om in hun eigen behoeften te voorzien. Hun productie ligt dan ook heel laag.
Ongeveer 32 procent van de landbouwgrond is er in handen van middelgrote tot grote landbouwbedrijven (20 tot 300 hectare). Hun aantal neemt de jongste jaren toe. Het zijn vooral de grote landbouwbedrijven die het grootste deel van de productie voor hun rekening nemen. Het zijn ook die grote bedrijven die de afgelopen jaren zeer goede productieresultaten hebben gehaald door de toepassing van nieuwe technologieën, zware investeringen en meer kennis.
Het grootste deel van de 1,3 miljoen hectare landbouwgrond is gelegen in de regio van Slavonia, ook wel de broodmand van Kroatië genoemd. In het bergachtige gebied van Centraal-Kroatië is er vooral grasland. Op de kusten en eilanden van het land worden in de eerste plaats wijndruiven, olijven en fruit verbouwd.

Ook in de dierlijke sectoren zijn de landbouwbedrijven vooral familiaal georganiseerd, maar qua marktaandeel neemt het belang van gespecialiseerde bedrijven alsmaar toe. Zo houdt meer dan 90 procent van de 52.483 geregistreerde melkveebedrijven minder dan tien koeien. De overblijvende 4.411 melkveebedrijven met meer dan tien koeien hebben gemiddeld 24 koeien. Rundvee wordt er in de eerste plaats gehouden voor de melkproductie, maar omdat het vaak om dubbeldoelkoeien gaat, worden ze ook voor het vlees gebruikt.