Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek melkveehouderij

Fokdoelen en runderrassen voor natuurinclusieve melkveehouderij : de waarde van Nederlandse dubbeldoelrassen voor extensieve veehouderij

Natuurinclusieve melkveehouderij, waarin voedselproductie en natuur samengaan, kan de milieudruk verlagen en biodiversiteit herstellen. Fokkerij speelt hierin een belangrijke rol. Dit project onderzocht welke fokdoelen passen bij natuurinclusieve melkveehouderij en of dit kansen biedt voor de inzet van Nederlandse dubbeldoelrassen. Een landelijke analyse vergeleek bedrijven met dubbeldoelkoeien en bedrijven met voornamelijk Holstein. Er wordt veel gekruist en alle rassen kwamen voor in de verschillende bedrijfssystemen.

Hoe brengen we zuivel en vlees weer samen?

Bij iedere kilo kaas, hoort een kwart kilo kalfsvlees. Toch zijn in Nederland de productie van zuivel en vlees geheel gescheiden. Dat is niet efficient, niet duurzaam en niet goed voor de dieren. In deze video laten we zien hoe de zuivel, kalver- en vleesveesector nu zijn ingericht. En hoe we deze weer zouden kunnen integreren. De 30 melkveehouders die werken met een #KalfbijKoe systeem willen hier mee aan de slag gaan, samen met vleesveehouders. Zo kunnen we de (kalver)houderij kleiner maken, en meer van eigen land consumeren.

Koeientoilet officieel erkend in Nederland: kan stikstofuitstoot tot helft reduceren

In Nederland is het CowToilet van Hanskamp opgenomen op de officiële lijst van emissiearme technieken. Deze techniek vangt urine van melkvee op en heeft een reductiepotentieel van 53 procent. De opgevangen urine kan in de toekomst mogelijk ook dienen als kunstmestvervanger. "We zijn alvast begonnen met de voorbereiding voor een Vlaamse erkenning".

‘Als verpachter duurzaam wil, ga je denken’ : Bedrijfsvoering : Groener produceren is zoektocht voor melkveehouder

Wat als de verpachter wil dat zijn pachters verduurzamen? Ook als je dat zelf een aansprekend idee vindt, valt het niet mee, weet de Twentse veehouder Paul Harink. Want waar begin je en moet je alles ineens anders doen?

'Het gras wordt groener met akkerbouw’ : achtergrond : samenwerking

Samenwerken met een akkerbouwer kan een melkveebedrijf de nodige voordelen opleveren. Financieel, milieutechnisch, maar ook op het gebied van regelmatige graslandvernieuwing en hogere drogestofopbrengst. De overheid zou samenwerkingen dan ook meer moeten faciliteren en stimuleren, vinden betrokkenen.

Gevraagd: alertheid op salmonellabacterie : serie gezondheid : salmonella

Salmonella is verraderlijk, verspreidt zich snel en laat niet altijd ziekteverschijnselen zien. Eind 2024 steeg het aantal besmette melkveebedrijven. ‘Wees alert en onderschat salmonella niet’, waarschuwt dierenarts Maarten Weber.

Samenwerkingen tussen akkerbouw en veehouderij: delen om te kunnen vermenigvuldigen

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelde in 2018 een visie op voor kringlooplandbouw waarin samenwerkingen tussen akkerbouwers en (melk)veehouders een significante rol kunnen vervullen. Aan de hand van 18 interviews met agrarisch ondernemers en adviseurs in vijf samenwerkingspilots onder het PAVEx project, hebben wij bekeken wat ondernemers motiveert om samen te werken, en welke uitdagingen ze hierin zoal tegenkomen.

‘Selectief behandelen van mastitis kan uit’ : uiergezondheid : snelle testen zorgen voor betere keuze

Selectief behandelen van lichte mastitis na een melkonderzoek is een prima alternatief voor gebruik van antibiotica. Zeker met een sneltest zijn de verschillen klein. Beide opties hebben hun plussen en minnen.

Wat kan natuurinclusieve landbouw bijdragen aan de milieuopgaven? : een modelmatige verkenning naar de bijdrage van natuurinclusieve landbouw aan de opgaven stikstof, klimaat en waterkwaliteit in het landelijk gebied

De studie richt zich op de effecten van natuurinclusieve landbouw met betrekking tot stikstof, klimaat en waterkwaliteit waarvoor een opgave geldt voor de landbouw in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijnen, de Kaderrichtlijn Water, de Nitraatrichtlijn en het Nationaal Klimaatakkoord. Natuurinclusieve landbouw is een manier van boeren waar ook de natuur baat bij heeft. De natuurinclusieve maatregelen zijn uitgewerkt voor de melkveehouderij en de akkerbouw. Dit zijn grondgebonden sectoren die het meest vertegenwoordigd zijn in het gebruik van de Nederlandse landbouwgrond.

Mestgas risico bij mest mixen en scheiden : veiligheid : onderzoek op twaalf melkveebedrijven

Methaan en waterstofsulfide zijn risicovolle gassen die uit drijfmest kunnen ontsnappen. Met name bij mest mixen en scheiden kunnen deze gassen ongemerkt levensbedreigende situaties voor mens en dier opleveren.

Pagina's