Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek paarden

Horse minds and human hearts: effects of familiarity on interspecific emotional contagion

Horses are herd animals, and their social environment strongly determines their ability to cope with stressful events, their mental health and welfare. Humans are part of horses social environment and the relationship between horses and humans is of interest as horses are part of people’s life in many ways, as sport partners, companions and aids in therapy. It is important to know more about horses’ physical and psychological needs in order to be able to better fulfil these.

Verzamelbrief diergezondheid 20 december 2024 (kamerbrief)

Minister Wiersma (LVVN) informeert de Tweede Kamer over diverse onderwerpen rond diergezondheid. De minister gaat in op de stand van zaken rond blauwtong, de voorbereidingen voor de verplichte bestrijding van infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR) en boviene virus diarree (BVD), Afrikaanse varkenspest en de wijzing per 1 juli 2025 rondom de uitgifte van paardenpaspoorten. Ook reageert de minister op de zienswijze ‘Gezondheid van productiedieren op de agenda’.

Telling tails: the human-horse relationship in recreation and tourism in the Netherlands

How is the human-horse relationship understood, communicated, and performed in the context of recreational horse riding in the Netherlands?

Factsheet over wolvenaanvallen op runderen en paarden

In deze factsheet wordt ingegaan op de risico’s van wolvenaanvallen op paarden en runderen en de mogelijke preventieve maatregelen die de dierhouder kan treffen.

Literatuurstudie wolvenpredatie op rund en paard

Na een afwezigheid van ongeveer 150 jaar hebben wolven zich weer in Nederland gevestigd. Er zijn inmiddels negen roedels in Nederland: zeven op de Veluwe en twee in Drenthe. Wolven eten met name grotere wilde hoefdieren zoals zwijnen, edelherten en reeën, maar ook kleine zoogdieren. Daarnaast vindt er regelmatig predatie op landbouwhuisdieren plaats. Dit betreft voor het merendeel schapen, maar ook kalveren, pinken, volwassen koeien, pony’s of paarden worden aangevallen. BIJ12 wil kennis verkrijgen over de predatie door wolven op runderen en paarden.

KFPS Themabijeenkomsten Mieke Theunissen V2 : dierenwelzijn

Kennis - Mieke Theunissen, secretaris Sectorraad Paarden, bespreekt paardenwelzijn: dierenwelzijn in de paardenfokkerij en -houderij. Relevante definities van paardenwelzijn (vijf vrijheden van Brambell, five domains model, 6 principes dierwaardigheid RDA), betrokkenheid van de samenleving bij paardenwelzijn en aanpassingen in de praktijk van de paardenhouderij in Nederland.

Opfok van jonge paarden : Berit Boshuizen van de Paardenkliniek Wolvega

Berit Boshuizen, specialist inwendige ziekten paard bij Paardenkliniek Wolvega, legt uit hoe je veel voorkomende ziektes bij jonge paarden moet behandelen. Ze gaat vooral in op infectieziekten, gevolgen, genezing en preventie. Clinics Hengstenkeuring 2023, 13 januari 2023 WTC Expo Leeuwarden.

HK 2024 Geavanceerde voortplantingstechnieken (embryo/icsi) : Tineke de Haan

Tineke de Haan, dierenarts bij EquiLife Paardenartsen gespecialiseerd in gynaecologie, vertelt een korte geschiedenis van de domesticatie van het paard door de mens en hoe in de 21e eeuw de mensheid paarden inzet voor met name sport en recreatie. Daarbij legt ze uit welke moderne voorplantingstechnieken er zijn, voor welke doeleinden en waar paardenfokkers en -houders allemaal op moeten letten. Dat gaat van praktische instructie tot financiën tot dierenwelzijnsoverwegingen tot statistieken. HK (HengstenKeuring) 2024, 11-13 januari 2024 Leeuwarden.

Wormenbestrijding bij grazers in de natuur : Naar gezonde dieren in een gezonde natuur

Runderen, paarden en schapen worden ingezet voor het begrazen van natuurgebieden. Dit is een mooie win-win situatie voor het natuurgebied en de veehouder: Begrazing zorgt voor variatie in het landschap en dat heeft een positief effect op de biodiversiteit. Tegelijkertijd levert het de veehouder extra grond op om zijn vee te laten grazen. In deze folder leggen we uit wat het effect is van ontwormingsmiddelen op de natuur en hoe je als veehouder en dierenarts het gebruik van deze middelen tot een minimum kan beperken.

E-learning Herkennen van gedrag bij (coach- en therapie)paarden

In het project ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden” hebben we, zoals de titel al aangeeft, het welzijn van paarden tijdens coach- en therapiesessies centraal gezet. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van dierondersteunde sessies met paarden op de mens, maar het effect op het welzijn van paarden is nog nauwelijks onderzocht. De training bevat 7 categorieën: hoofd, interactie, lichaam, mond, oren, overig, vocaliseren. (Bevat introvideo van 1:10 min., plus 7 video's, één per categorie).

Pagina's