Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek paarden

KFPS Themabijeenkomsten Mieke Theunissen V2 : dierenwelzijn

Kennis - Mieke Theunissen, secretaris Sectorraad Paarden, bespreekt paardenwelzijn: dierenwelzijn in de paardenfokkerij en -houderij. Relevante definities van paardenwelzijn (vijf vrijheden van Brambell, five domains model, 6 principes dierwaardigheid RDA), betrokkenheid van de samenleving bij paardenwelzijn en aanpassingen in de praktijk van de paardenhouderij in Nederland.

Opfok van jonge paarden : Berit Boshuizen van de Paardenkliniek Wolvega

Berit Boshuizen, specialist inwendige ziekten paard bij Paardenkliniek Wolvega, legt uit hoe je veel voorkomende ziektes bij jonge paarden moet behandelen. Ze gaat vooral in op infectieziekten, gevolgen, genezing en preventie. Clinics Hengstenkeuring 2023, 13 januari 2023 WTC Expo Leeuwarden.

HK 2024 Geavanceerde voortplantingstechnieken (embryo/icsi) : Tineke de Haan

Tineke de Haan, dierenarts bij EquiLife Paardenartsen gespecialiseerd in gynaecologie, vertelt een korte geschiedenis van de domesticatie van het paard door de mens en hoe in de 21e eeuw de mensheid paarden inzet voor met name sport en recreatie. Daarbij legt ze uit welke moderne voorplantingstechnieken er zijn, voor welke doeleinden en waar paardenfokkers en -houders allemaal op moeten letten. Dat gaat van praktische instructie tot financiën tot dierenwelzijnsoverwegingen tot statistieken. HK (HengstenKeuring) 2024, 11-13 januari 2024 Leeuwarden.

Wormenbestrijding bij grazers in de natuur : Naar gezonde dieren in een gezonde natuur

Runderen, paarden en schapen worden ingezet voor het begrazen van natuurgebieden. Dit is een mooie win-win situatie voor het natuurgebied en de veehouder: Begrazing zorgt voor variatie in het landschap en dat heeft een positief effect op de biodiversiteit. Tegelijkertijd levert het de veehouder extra grond op om zijn vee te laten grazen. In deze folder leggen we uit wat het effect is van ontwormingsmiddelen op de natuur en hoe je als veehouder en dierenarts het gebruik van deze middelen tot een minimum kan beperken.

E-learning Herkennen van gedrag bij (coach- en therapie)paarden

In het project ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden” hebben we, zoals de titel al aangeeft, het welzijn van paarden tijdens coach- en therapiesessies centraal gezet. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van dierondersteunde sessies met paarden op de mens, maar het effect op het welzijn van paarden is nog nauwelijks onderzocht. De training bevat 7 categorieën: hoofd, interactie, lichaam, mond, oren, overig, vocaliseren. (Bevat introvideo van 1:10 min., plus 7 video's, één per categorie).

Veterinaire adviescommissie geeft aanbevelingen over PROK

In de zomer van 2023 werd de PROK-vereiste weer ingevoerd binnen het hengstenselectietraject. Tegelijkertijd stelde het Algemeen Bestuur een Veterinaire Adviescommissie samen om de huidige PROK-eis te herijken. Deze groep van gerenommeerde dierenartsen en radiologen heeft een aantal adviezen geformuleerd die het Algemeen Bestuur heeft overgenomen. De belangrijkste doelstelling van het KWPN is om paarden te fokken die op het hoogste niveau in de sport kunnen presteren.

Casus: Niet te dik, maar nog steeds hoefbevangen

Te dikke paarden lopen een groter risico om hoefbevangenheid te ontwikkelen. Dat weten we allemaal wel. Minder bekend is dat paarden met een gezond gewicht óók hoefbevangen kunnen raken. Dit was ook het geval in de onderstaande casus, van een slanke Welshpony die bij herhaling en zonder duidelijke oorzaak hoefbevangen werd.

'Uit bloedonderzoek kan je veel aflezen dat niet met het oog zichtbaar is'

In het klinisch-chemisch lab van royal GD wordt veel bloedonderzoek gedaan. Ook voor paarden. Belangrijk werk, weet eerste analist Bert Koppejan. "Een paardenlichaam is één grote chemische fabriek. Als er ergens in die fabriek wat misgaat, is dat af te lezen aan het bloed."

Bijgeluiden bij de ademhaling : Veterinair

In de fokkerij van paarden wordt geprobeerd om een zo gezond mogelijk nageslacht met zo min mogelijk (veterinaire) problemen te fokken. Eén van de aandoeningen waar binnen het KWPN goed op wordt gelet is cornage, omdat hierbij een genetisch component een duidelijke rol speelt. Er zijn echter meer problemen dan alleen cornage die kunnen zorgen voor een bijgeluid bij de ademhaling, zeker tijdens inspanning. Sommige van deze problemen zijn niet erfelijk, maar verkregen en van een aantal aandoeningen is de erfelijkheid niet bekend.

Is het gras groener aan de overkant? : Weidebeheer

Weidebeheer heeft alles te maken met paardenwelzijn en gezondheid. Hoe zorg je er als paardenhouder voor dat jouw paarden optimaal kunnen grazen op een kwalitatief goede weide? Paardendierenarts Vivianne van Leeuwen en Sanne Kosterman, van adviesbureau Paardinclusief, weten alles over weidemanagement en delen hun kennis.

Pagina's