Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Je bent hier

Artikelen van WUR bibliotheek akkerbouw

In Rivierenland kondigt de veldleeuwerik eindelijk de lente weer aan

Waar zijn de vogels en insecten? Het is stil geworden op onze akkers, ook in Gelderland. Ecoloog Ben Koks zoekt onvermoeibaar naar een manier om het tij te keren. Met de BAM-akker vindt hij vogel én boer aan zijn zijde. Boeren zoals Jos Lamers en Brord Sloot, die de veldleeuwerik weer zien terugkeren op hun akkers.

‘Is strokenteelt klaar voor de grote doorbraak? : interview : Jaap Sok, universitair hoofddocent Wageningen University & Research

Via een enquête onderzoekt de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfseconomie van Wageningen University & Research of strokenteelt een haalbare optie is voor akkerbouwers die willen verduurzamen. Universitair hoofddocent Jaap Sok legt uit wat het doel is van het onderzoek.

'Het gras wordt groener met akkerbouw’ : achtergrond : samenwerking

Samenwerken met een akkerbouwer kan een melkveebedrijf de nodige voordelen opleveren. Financieel, milieutechnisch, maar ook op het gebied van regelmatige graslandvernieuwing en hogere drogestofopbrengst. De overheid zou samenwerkingen dan ook meer moeten faciliteren en stimuleren, vinden betrokkenen.

Biodivers Akker Mozaïek als kans voor landbouw en natuur

Herstel van akkernatuur is dringend nodig. Met het Biodivers Akker Mozaïek (BAM), een meerjarige mozaïek van landbouwgewassen en meerjarige kruidenstroken op perceelniveau, wordt getest of de biodiversiteit en akkernatuur zijn te bevorderen. In 2024 is het concept getest op 100 hectare. Een deel daarvan is gemonitord op vogels en insecten. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Samenwerkingen tussen akkerbouw en veehouderij: delen om te kunnen vermenigvuldigen

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelde in 2018 een visie op voor kringlooplandbouw waarin samenwerkingen tussen akkerbouwers en (melk)veehouders een significante rol kunnen vervullen. Aan de hand van 18 interviews met agrarisch ondernemers en adviseurs in vijf samenwerkingspilots onder het PAVEx project, hebben wij bekeken wat ondernemers motiveert om samen te werken, en welke uitdagingen ze hierin zoal tegenkomen.

Wat kan natuurinclusieve landbouw bijdragen aan de milieuopgaven? : een modelmatige verkenning naar de bijdrage van natuurinclusieve landbouw aan de opgaven stikstof, klimaat en waterkwaliteit in het landelijk gebied

De studie richt zich op de effecten van natuurinclusieve landbouw met betrekking tot stikstof, klimaat en waterkwaliteit waarvoor een opgave geldt voor de landbouw in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijnen, de Kaderrichtlijn Water, de Nitraatrichtlijn en het Nationaal Klimaatakkoord. Natuurinclusieve landbouw is een manier van boeren waar ook de natuur baat bij heeft. De natuurinclusieve maatregelen zijn uitgewerkt voor de melkveehouderij en de akkerbouw. Dit zijn grondgebonden sectoren die het meest vertegenwoordigd zijn in het gebruik van de Nederlandse landbouwgrond.

‘Bemest in kleinere porties en naar behoefte’ : nutriënten : niet alleen focussen op maximale ruimte

Veel akkerbouwers maken in deze tijd van het jaar hun bemestingsplan en merken dat de bemestingsruimte voor 2025 beperkt wordt. Toch moeten ze niet alleen focussen op maximale benutting, maar vooral zorgen dat ze zoveel mogelijk stikstof in de kringloop houden.

Natuurinclusieve akkerbouw in de praktijk

In het Buijtenland van Rhoon (ZH), Polder Ravenswoud (Fr), Westeresch (Gr) en Midwolder Bouwten (Gr) wordt ervaring opgedaan met natuurinclusieve akkerbouw. Dit biedt een inkijk in hoe natuurinclusieve akkerbouw er in de praktijk uitziet. We gaan in op de gestelde doelen en de maatregelen die genomen worden, en hoe de initiatieven financieel en procesmatig zijn georganiseerd. Wat zijn de geleerde lessen en welke resultaten zijn er geboekt?

Power to the Pieper #3 – Van vegan winegums tot babybillencrème

Uit één aardappel ruim 300 verschillende zetmeelproducten maken die vervolgens terug de vinden zijn in tegellijm, glossy magazines en plantaardige yoghurt. Van het verdikken van soepen en sauzen tot structuur geven aan plantaardige kipstukjes; de potentie van de zetmeelaardappel blijkt enorm. Waar het geloosde aardappeleiwit vroeger voor schuimkoppen in het kanaal zorgden, worden juiste deze eigenschappen nu ingezet in chocolademousse. Ruim 2000 akkerbouwers hebben zich sinds jaar en dag verenigd in de noordelijke coöperatie Avebe.

Uitdagingen voor de akker- en tuinbouw : Huidige situatie en mogelijke ontwikkelrichtingen in de open teelten

De akker- en tuinbouw staat – net als de rest van de landbouw – voor grote uitdagingen. Het gaat daarbij onder andere om het verbeteren van de biodiversiteit op en rond het perceel en om het verminderen van de emissies van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten naar het grond- en oppervlaktewater en omliggende natuurgebieden. Hierbij is het essentieel dat de landbouw voldoende en gezond voedsel blijft produceren, zeker in het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen en de toenemende kwetsbaarheid als gevolg van klimaatverandering.

Pagina's