Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek akkerbouw

‘Niet-kerende grondbewerking houdt bodem vitaal, opbrengst stijgt niet’ : reportage : Akkerbouwbedrijf Van Woerkom in Slootdorp

Akkerbouwbedrijf Van Woerkom in het Noord-Hollandse Slootdorp werkt nu tien jaar volgens de meeste principes van niet-kerende grondbewerking (NKG). De ondernemers merken dat de bodem ervan opknapt, maar dat de gewasopbrengsten gelijk blijven. Wat zijn hun ervaringen precies?

Concretisering natuurinclusieve landbouw : ambitieniveaus in woorden en cijfers voor melkveehouderij en akkerbouw

Natuurinclusieve landbouw (NIL) wordt gedefinieerd als een vorm van duurzame landbouw die optimaal gebruikmaakt van de natuurlijke omgeving en deze integreert in de agrarische bedrijfsvoering. Voor beleidsimplementatie en verdere praktijktoepassing moeten NIL en de bijbehorende ambitieniveaus concreter omschreven zijn, zowel in woorden als in cijfers. Aan de hand van workshops met belanghebbenden en literatuurreview is de definitie van de vier NIL-niveaus aangescherpt, zijn indicatoren geselecteerd en waarden opgesteld voor natuurinclusieve melkveehouderij en akkerbouw.

Regeneratieve landbouw: drie pionierende boeren aan het woord

Veel boeren zoeken naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering die voldoet aan maatschappelijke voorwaarde zoals minimale milieuvervuiling. Bij regeneratieve landbouw staat bodemverbetering centraal, om zo gewasgroei, waterhuishouding, koolstofopslag, nutriëntenkringlopen en biodiversiteit te verbeteren. Hieronder vertellen een melkveehouder, een permacultuurpionier en een akkerbouwer hoe zij regeneratief boeren in de praktijk brengen. Welke uitdagingen en kansen zien zij? En welke beleidsaanbevelingen geven zij om opschaling van deze landbouwvorm te stimuleren?

Samenwerken om milieudoelen te halen : lessen uit PAVEx: eindfilm Kringlooplandbouw Akkerbouw & Veehouderij

De Pilots samenwerking Akkerbouw en Veehouderij (PAVEx-K) staat in het teken van de transitie naar kringlooplandbouw. Door samen te werken als boeren, onderzoekers en beleidsmakers kunnen we de uitdagingen op het gebied van milieu beter aan. Aan het woord zijn o.a. WUR-onderzoeker Nina de Roo en pilotleiders Mart Wagenvoort en Giske Warringa. (Met Nederlandse ondertiteling).

Op weg naar verdienmodellen voor de regeneratieve landbouw : een eerste inzicht in kosten en baten van regeneratieve praktijken

Dit project verkent de kosten en baten van het implementeren van regeneratieve praktijken op akkerbouw- en melkveebedrijven. De focus ligt op het kwantificeren van de economische haalbaarheid, met nadruk op kosten, investeringen, en de impact op bodemkwaliteit. Het onderzoek biedt inzichten in de bedrijfsvoering van regeneratieve landbouw via zeven praktijkcases en modelberekeningen.

In Rivierenland kondigt de veldleeuwerik eindelijk de lente weer aan

Waar zijn de vogels en insecten? Het is stil geworden op onze akkers, ook in Gelderland. Ecoloog Ben Koks zoekt onvermoeibaar naar een manier om het tij te keren. Met de BAM-akker vindt hij vogel én boer aan zijn zijde. Boeren zoals Jos Lamers en Brord Sloot, die de veldleeuwerik weer zien terugkeren op hun akkers.

Schouwen Duiveland - Zoet water : Living Lab Schouwen-Duiveland

Pieter de Ruijter: 'Wij merken door de klimaatveranderingen dat wij als akkerbouwers op Schouwen-Duiveland echt een groot probleem hebben, net als in de rest van Nederland. Ook omdat Schouwen-Duiveland omringd is door zout water, hebben wij geen mogelijkheden om water toe te dienen. Van nature is hier geen zoet water voorhanden.

‘Is strokenteelt klaar voor de grote doorbraak? : interview : Jaap Sok, universitair hoofddocent Wageningen University & Research

Via een enquête onderzoekt de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfseconomie van Wageningen University & Research of strokenteelt een haalbare optie is voor akkerbouwers die willen verduurzamen. Universitair hoofddocent Jaap Sok legt uit wat het doel is van het onderzoek.

'Het gras wordt groener met akkerbouw’ : achtergrond : samenwerking

Samenwerken met een akkerbouwer kan een melkveebedrijf de nodige voordelen opleveren. Financieel, milieutechnisch, maar ook op het gebied van regelmatige graslandvernieuwing en hogere drogestofopbrengst. De overheid zou samenwerkingen dan ook meer moeten faciliteren en stimuleren, vinden betrokkenen.

Biodivers Akker Mozaïek als kans voor landbouw en natuur

Herstel van akkernatuur is dringend nodig. Met het Biodivers Akker Mozaïek (BAM), een meerjarige mozaïek van landbouwgewassen en meerjarige kruidenstroken op perceelniveau, wordt getest of de biodiversiteit en akkernatuur zijn te bevorderen. In 2024 is het concept getest op 100 hectare. Een deel daarvan is gemonitord op vogels en insecten. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Pagina's