Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek varkenshouderij

Economische Duurzaamheid Innovatieve Varkenshouderijconcepten

Dit rapport geeft achtergrondinformatie bij het eindrapport “Innovatieve varkenshouderijconcepten”, beiden onderzoeksoutput van het project ‘Innovatieve mens- en diervriendelijke veehouderijconcepten met lage milieu- en klimaatimpact (mestopslag en mestmanagement)’.

Ecologische Duurzaamheid Innovatieve Varkenshouderijconcepten

Dit rapport is een verdiepingsrapport bij de brochure Innovatieve mens- en diervriendelijke varkenshouderijconcepten met lage milieu- en klimaatimpact.

Innovatieve mens- en diervriendelijke varkenshouderijconcepten met lage milieu- en klimaatimpact

Dit rapport presenteert vier innovatieve varkenshouderijconcepten die een toekomstgerichte en duurzame richting geven aan de sector: Kringloopvarkenshouderij, Dicht bij de Burger, Varkensparadijs en Varkenspark. De concepten zijn ontwikkeld binnen een tijdshorizon van 10 jaar en zijn het resultaat van een breed onderzoeks- en ontwerpproces, ondersteund door een vaste adviesgroep van beleidsmakers en maatschappelijke organisaties.

Diagnostiek is het fundament voor verbeteren gezondheid

Het uitvoeren van gedegen diagnostiek op varkensbedrijven is in het belang van de diergezondheid, het welzijn van mens en dier en de technische en financiële resultaten. 'Het is de basis voor een succesvolle aanpak van structurele aandoeningen bij varkens', stellen varkensdierenartsen Loes Kateman en Josine Beek. 'Hipra biedt dierenartsen zes tools om specifieke infecties in kaart te brengen.'

Zonder uitvalsoorzaak bij zeugen is er geen oplossing

Zeugen die in de productiecyclus uitvallen, verstoren de planning, vormen een arbeidsprobleem en zijn een kostenpost. Zeugensterfte helemaal voorkomen lukt niet. De uitval laag houden wel. 'Dan moet de reden van uitval wel bekend zijn. Als er dood, plots dood of onbekend staat, is dat drie keer onbekend', zegt varkensdierenarts Diedrich Hendrickx van DAC Zuidoost.

‘Trainen is voor elke varkenshouder de weg naar goud’ : voorlopersproject : positieve resultaten bij 49 bedrijven

‘Het driejarige leer- en ervaringstraject dat het PRRS-voorlopersproject aflegde, verliep zigzaggend. Corona, de beëindigingsregelingen, de varkensprijzen en andere dierziekten hebben hun invloed op het verloop gedrukt’, zegt projectleider Tijs Tobias van Royal GD.

Fase 1 richting PRRS-vrij is al begonnen : diergezondheid : nationaal plan 2025-2040

Een PRRS-vrije varkenshouderij in 2040 is de nationale doelstelling. ‘Om dat te bereiken, is het nodig dat alle varkenshouders dit jaar in beweging komen. De inzet van ketenpartners en erfbetreders is daarbij essentieel’, stelt beleidsmedewerker Floortje Herder van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

HappyFeeder als hokverrijking vraagt om nader onderzoek : Vragen : Is afleidingsmateriaal permanent en voldoende aanwezig?

In 2021 dingt de HappyFeeder mee naar de innovatietrofee van Het Beste Idee van Varkensland. Winnen doet deze hokverrijking om staartbijten te voorkomen niet. Dinsdag stond de Happy Feeder centraal tijdens een kennissessie die werd gehouden bij AgruniekRijnvallei.

Enlightened pigs : throwing light on pig welfare

De intensivering van varkenshouderijsystemen in de tweede helft van de vorige eeuw heeft geleid tot een verschuiving van buiten- naar binnenhuisvesting. Tegelijkertijd vond een overgang plaats van natuurlijk daglicht naar kunstmatige lichtbronnen in varkensstallen. Tegenwoordig worden veelgebruikte lichtbronnen (zoals gloeilampen, halogeenlampen en fluorescentielampen) uitgefaseerd. LED (Light Emitting Diodes) verlichting biedt talrijke voordelen op het gebied van duurzaamheid, energie-effici¨entie en flexibiliteit, maar het gebruik van LED in varkensonderzoek blijft beperkt.

Vermindering van hokbevuiling door middel van gedragssturing van vleesvarkens om ammoniakemissies te beperken

In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van het effect van een groepsgrootte- en voersamenstelling op vloerbevuiling bij vleesvarkens die in het kader van Integraal Aanpakken (KlimaatEnvelop 2022) zijn uitgevoerd. Er is aangetoond dat een grotere groepsgrootte voor meer vloerbevuiling zorgde en er geen effect was van de verschillende voersamenstellingen. Gepresenteerde resultaten moeten kritisch geïnterpreteerd worden.

Pagina's