Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Wageningen UR bibliotheek bijen

Project “Bijenhouden met Darwin”

Sinds 1982 worden bijenvolken in Nederland geplaagd door de parasiet Varroa destructor. Deze mijt wordt gezien als de grootste veroorzaker van de hoge bijensterfte, in combinatie met schadelijke virussen die de mijt overbrengt in het bijenvolk. Uit de wintersterfte-enquête bleek dat in afgelopen winters de sterfte onder ingewinterde bijen is toegenomen tot boven de 20%. Reden genoeg voor veel Nederlandse bijenhouders om te zoeken naar mogelijkheden onze honingbijen meer weerbaar te maken tegen de varroamijt.

20e Conferentie COLOSS, Wageningen : Tropilaelapsmijt, de ‘nieuwe varroa’

Het is al even geleden dat we in Bijenhouden rapporteerden over de activiteiten van COLOSS, de internationale organisatie die zich bezig houdt met onderzoek van honingbijen. Deze organisatie hield op 12 en 13 november 2024 een conferentie in Wageningen. Redacteuren Kees van Heemert en Wietse Bruinsma doen verslag.

Voorjaarscontrole en zwermbeheersing : Beginnende imkers

Hulp - April: tijd voor de voorjaarscontrole! De wilgen staan in volle bloei en de bijen halen ‘met alles wat ze hebben’ stuifmeel binnen.

Invoeren van nieuwe moertjes

De koniginnenteelt is gelukt en de nieuwe moertjes zitten bevrucht en al in hun steeds krapper wordende Apidea-bevruchtingskastjes. Op de bijenstand staat een aantal volken waar u niet tevreden mee bent. Hoe vervangt u op een veilige manier een oude moer door een nieuwe?

Honingopbrengst en gezondheid van het volk : Bijengezondheid

Een merkwaardig fenomeen lijkt steeds meer imkers in zijn greep te krijgen: Honing uit een volk halen zou de gezondheid van het volk negatief beïnvloeden.

Verwarmingsbijen in het broednest

Bijenvolken (Apis mellifera) handhaven temperaturen van 33-36 °C in het broednest. Een constante, hoge temperatuur is namelijk nodig voor een optimale ontwikkeling van het broed.

De winterbehandeling, uw kerstcadeau voor de bijen : Beginnende imkers

Net zoals wij mensen ons in de winter terugtrekken in de warmte van ons huis, trekken de bijen zich ook terug in de kast. Ze vormen de bekende wintertros, de dicht opeengepakte bal waarin ze elkaar warm houden. De bal is overigens geen statisch geheel maar een voortdurende beweging van bijen binnen in de bal naar de buitenrand van de bal en vice versa.

De achterkant van selectie : Een vergeten oorzaak van honingbijensterfte

Jacques van Alphen was hoogleraar dierecologie verbonden aan het Institute of Biology Leiden (IBL) en aan de Université de Rennes in Frankrijk. Hij is gespecialiseerd in evolutionaire ecologie en gedragsecologie. Van zijn hand verscheen in 2022 ‘Honingbijen: een natuurlijke en minder natuurlijke historie’. Hierin komen twee centrale thema’s aan bod: de ontwikkeling van resistentie tegen varroa in bijenvolken en een pleidooi voor het behoud van de vroeger inheemse zwarte bij. Hij maakt duidelijk welke gevaren en bezwaren kleven aan het imkeren met exotische rassen.