Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Boerenbusiness Plant

Aardappelmarkt oogst 2024 kent bizarre afloop

Het is inmiddels geen nieuws meer, maar seizoen 2024/25 zal er één met de meest bizarre afloop van een groot aantal voorgaande jaren zijn. De coronajaren kun je eigenlijk niet meerekenen, toen was het wel goed verklaarbaar waardoor de marktprijs implodeerde.

Aanbod uien komt sneller op gang dan de vraag

Er zijn weleens jaren geweest dat het minder vlot met de uienoogst liep. Het is nog maar amper juli of de winteruien zijn zo goed als binnen. Verwerkers kunnen bijna naadloos over in de voorjaarsplantuien. Alleen de vraag uit het buitenland moet nog op gang komen, geven verschillende sorteerders en exporteurs aan. Dat is relatief vroeg in het nieuwe seizoen niet zo gek.

De kop is eraf van de Nederlandse graanoogst

Voor gerst moet de zon branden wordt wel gezegd en branden dat deed ie begin van de week. Wintergerst is natuurlijk niet het grootste gewas in Nederland maar er is een flinke zet gegeven met de oogst. Opbrengsten zijn volgens de voorlopige berichten goed. Is dat een indicatie voor wat we van de wintertarwe en zomergranen kunnen verwachten?

Zomerafzet houdt mestmarkt in spanning

De mestmarkt bevindt zich nog steeds in een stabiele fase. De prijzen zijn de afgelopen periode vrijwel onveranderd gebleven, terwijl de onzekerheid aanhoudt over wat er zal gebeuren zodra het merendeel van de percelen vrijkomt. Tegelijkertijd verschillen handelaren van mening over hoe de markt zich richting die periode zal ontwikkelen.

Uienmarkt moet nog even wennen aan vroege oogst

Met de tropische hitte is het – voorlopig althans – gedaan. Daarvoor in de plaats hebben we een redelijk groeizaam weertype. In de uienhandel is het ondertussen tamelijk rustig. De vraag vanuit het buitenland moet nog op gang komen en dat is ook te merken in de handel op de teler. 

Na hoge schimmeldruk nu plaagdruk in Duitsland

Van een hoge phytophthoradruk is dit seizoen veel minder sprake dan vorig seizoen. Dit teeltjaar staat meer in het teken van droogte. Dat brengt ook weer zijn eigen problemen met zich mee. Mede door hoge druk van de glasvleugelcicade verlaagde het JRC, het wetenschappelijke bureau van de Europese Commissie, de opbrengstverwachting voor de Europese aardappeloogst.

Leden Agrico krijgen bijna 60 euro voor pootgoed

De ledentelers van Agrico krijgen gemiddeld €59,84 voor pootgoed 28 mm op inclusief bovenmaat. Dat heeft de coöperatie deze week bekendgemaakt tijdens de uitbetalingsvergaderingen. De fors hogere uitbetalingsprijs ten opzichte van vorig seizoen is vooral te danken aan de goede vraag naar pootaardappelen. Zowel voor de export als de verwerkende industrie.

Uienexport zakt na topseizoen helemaal weg

Van het volume moeten de uienexporteurs het niet hebben in de staart van het seizoen 2024/25. Na een kleine opleving in week 23 zijn er in week 24 fors minder uien uitgevoerd.

Gaat pootgoedprijs mee in malaise consumptie?

Na jaren van stijgende pootgoedprijzen en een teruglopend areaal, wijzen de meest recente cijfers nu op een forse uitbreiding van het pootgoedareaal voor het seizoen 2025/26. Wat betekent dit voor de prijsvorming van pootgoed?

Hoe staan de gewassen erbij na de hitte?

Met de eerste landelijke hittegolf sinds augustus 2022 achter de rug, was het voor de gewassen de afgelopen dagen afzien. Doordat 2025 tot nu toe als een vroeg jaar te boek staat, hebben veel gewassen inmiddels een fors loofpakket ontwikkeld. Dat zorgt er enerzijds voor dat het gewas zich goed kan ontwikkelen, maar zorgt bij hoge temperaturen ook tot een hoge verdamping. Vooral tijdens de hittegolf onttrok het gewas weer veel vocht uit de bodem.

Pagina's