Er was een tijd dat bijen werden gehouden als noodzaak voor de winning van honing als zoetstof of bijenwas voor kaarsen of als smeermiddel. De producten dienden voor eigen gebruik of als kleine inkomstenbron. De imkers woonden vooral op het platteland. De huidige imkers zijn te vinden in de bebouwde omgeving, in dorpen en steden. Het zijn mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur en die binding met het platteland zoeken. Sommige imkers hebben jarenlang ervaring, anderen beginnen net en zijn zoekende naar informatie en mogelijkheden. De bij is, anno 2013, veel in het nieuws. Bijensterfte en de oorzaken hiervan staan centraal. Bijen houden kan iedereen! Kijk op de site www.bijenhouders.nl/imker-worden voor verdere stappen en hoe bijensterfte voorkomen kan worden.
De populatie van de bij is gebaat bij vakmanschap. Een voorbeeld van professionalisering laten vier imkers zien die samen de Nederlandse Bestuivingscoöperatie zijn gestart.
Bijenkennisnet heeft tien grondregels voor een vitale imkerij opgesteld. De uitgebreide versie leest u in de factsheet. De tien regels zijn:
Een belangrijk aspect bij het gezond houden van een bijenvolk is de hygiëne. Hierover leest u meer in paragraaf 2.5.