Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek biologische landbouw

Ammoniakreducerende maatregelen voor biologisch melk- en rundvee in beeld

In het CCBT-project 'Ammoniakreducerende maatregelen voor biologische herkauwers in beeld' zijn we op zoek gegaan naar bron- en systeemgerichte ammoniakreducerende technieken en maatregelen op maat van de biologische sector. Deze werden in beeld gebracht en zijn hier opgedeeld volgens de aangrijpingspunten om ammoniakemissie te reduceren: DIER-MEST, BODEM en VOER-GEWAS.

Veldbonen en gerst vervangen een derde deel van het krachtvoer : reportage : familie Biesheuvel in Geervliet

Familie Biesheuvel vervangt een derde deel van het krachtvoer door geroosterde veldbonen en gerst. Het is een stap in de transitie naar biologisch. Een weg die ze twee jaar geleden samen met een akkerbouwer zijn ingegaan. ‘De basis van het plan is diergezondheid en bodemgebruik.’

Biologisch èn natuurinclusief : Hoe natuurinclusief is de biologische landbouw in Nederland?

De biologische sector laat zich in het publieke debat graag kwalificeren als hoogwaardig natuurinclusief. De vraag die biologische boeren regelmatig krijgen is of dat ook daadwerkelijk zo is. Er ontbreekt op dit moment echter nog een wetenschappelijke onderbouwing en ook de Europese verordening 2018/848 voor de biologische productie en etikettering (in dit rapport ‘de EU-verordening’ genoemd) schrijft weinig concreet zichtbare natuurinclusieve maatregelen voor (Europese Commissie, 2018).

‘Aandeel Beter Leven stijgt automatisch naar 35 procent' : interview : Frank Steenbreker, adviseur bij AAFF

Waarschijnlijk wordt in 2027 hetzelfde aantal varkens met één ster van het Beter Leven-keurmerk in Nederland geproduceerd als in 2024. Dat geldt ook voor de productie van biologische varkens. Per saldo komt de te verwachten krimp van het varkensaanbod volgens Frank Steenbreker geheel voor rekening van reguliere varkens.

Met goed gras als basis is veel te winnen : ruwvoer : relatief goedkoop middel om mee te sturen

Gras is de basis voor het melkveebedrijf. Het winnen ervan verdient dan ook alle aandacht. Bijsturen met andere producten is kostbaar, omdat dit vaak relatief dure producten zijn. Vooral voor de biologische landbouw. Dat stelde rundveehouderijspecialist Arjan Mulder van ABZ Diervoeding vorige week tijdens het ABZ Bio Event in het Drentse Meppel. ‘Met gras en mais kun je het meest sturen. Wanneer dat goed zit, loopt het hele bedrijf gemakkelijker. Het is eigenlijk het grootste productiemiddel om melk te maken.’

Praktijksamenvatting : Uitkomen in de stal voor biologische en vrije-uitloopsystemen

Het transport van kleine koppels eendagskuikens van de broederij naar een biologisch bedrijf kan voor stress en uitdroging zorgen, doordat er geen voer en water opname kan plaatsvinden.

Rassenproef zonnebloem als ruwvoergewas voor biologisch melkvee

Binnen het CCBT-project ‘klimaatadaptieve zonnebloemteelt voor een betere melkkwaliteit’ willen we de teelt van zonnebloemen en hun potentieel als ruwvoergewas voor biologisch melkvee onderzoeken. Daarnaast willen we graag kijken of je zonnebloemen als tweede gewas kunt telen, na het verbouwen van een wintergraangewas. Waarom zouden we zonnebloemen telen als voeder voor melkvee?

‘Houderijomstandigheden enorm verbeterd’ : 25 jaar Vereniging van Biologische Varkenshouders

Vrijwel alle biologische varkenshouders in Nederland zijn lid van de Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV). Dat zijn er momenteel tachtig, vertelt een trotse VBV-voorzitter Jeroen Neimeijer tijdens de jubileumbijeenkomst op woensdag 20 november 2024.

Natuurlijke ijzerbronnen in de biologische varkenshouderij : Is een vervanging van ijzerinjectie door een biologisch alternatief mogelijk?

In de biologische varkenshouderij staat het verschaffen van een ijzerinjectie aan jonge biggen, zoals dat reeds jaren wordt toegepast, onder druk. Of het verschaffen van een routinematige injectie met ijzer binnen het kader van een biologische bedrijfsvoering past, valt te bediscussiëren. Dit leeft ook bij certificeringsorganisaties. Deze vragen zich luidop af of er geen alternatieven voor handen zijn. Het eerste onderzoek omtrent dit topic dateert al van jaren terug. Ook in tussentijd werd er het één en ander onderzocht.

BioFieldlab : Samen naar een groeiende en duurzame biologische toekomst

Het Biofieldlab is gelegen in de provincie Noord-Holland en richt zich op het versterken en vergroten van de biologische sector.

Pagina's