Twee van de drie bijeenkomsten voor adviseurs in de Mogelijkmakersnetwerken van Het Nieuwe Veehouden 3 zijn afgerond. De kennis die de Mogelijkmakersnetwerken Vergunningen, Financiering en Markt de afgelopen periode hebben vergaard is omgezet in cursusmateriaal voor Mogelijkmakers. De trainingsdagen worden gegeven door Rene Schepers en Bart Bremmer.
Bremmer: “René neemt de cursisten mee in een proces, waarin zij op hun beurt hun klanten kunnen meenemen. Dat proces is vooral gericht op de ondernemer (en de adviseur) als persoon. De cursisten ondergaan wat hun klanten ook zouden kunnen ondergaan. Zowel bij ondernemers als hun adviseur is het belangrijk dat de drijfveren en kernwaarden van diegene bekend zijn. Daarmee kun je verder. De eerste training was daarop gericht. Zoeken naar je kernwaarden en het type ondernemer dat je bent. Welke talenten bezit je en hoe loopt je rond over je bedrijf. Wat wil ik en kan ik?”
Bremmer verzorgt het inhoudelijke deel over Markt, Financiering en Vergunningen en Schepers heeft de leiding over de interactieve oefeningen. In de tweede bijeenkomst kregen de cursisten inzicht in het uitstippelen van een koers, samen met de ondernemer. Daarbij bouw je voort op de drijfveren en kernwaarden, maar heb je ook rekening te houden met functioneren van markt, financiering en vergunningverlening. Dat is bij innovatieve plannen anders dan bij traditionele bedrijfsontwikkeling.
Vooruitstrevende adviseurs
Het grootste deel van de cursisten bestaat volgens Bremmer uit vooruitstrevende adviseurs. Een gemêleerd gezelschap van adviseurs van ZLTO, LTO Noord en Flynth tot Natuur& Milieu. Een van de cursisten is Hans Scholte, senior adviseur bij Flynth in Schagen. Hij nam ook al deel aan Het Nieuwe Veehouden 2. Hij begeleidt in zijn dagelijks werk nogal eens melkveehouders met plannen die niet makkelijk te realiseren zijn. Scholte vindt de training van de Mogelijkmakersnetwerken praktisch en goed toepasbaar in zijn werk. Zo besprak hij met twee firmanten de plannen voor hun nieuwbouw. Toen één van de firmanten ging voeren sprak Scholte met de andere firmanten over de lastige communicatie tussen die twee. Met een test uit de Mogelijkmakersnetwerken kwam Scholte er achter dat de twee firmanten twee heel verschillende typen ondernemer zijn. “Onbewust wisten ze dat natuurlijk wel, maar met zo’n test maak je het in een keer duidelijk.”
Scholte is zichdoor de training ook bewust van zijn valkuil. “Ik ben een prater en moet veel meer vragen stellen. Dat is wel eens lastig, want ondernemers vragen je toch vanwege je expertise en niet zo snel als procesbegeleider en coach. Terwijl ik dat wel heel interessant vindt.”
De derde bijeenkomst voor de adviseurs is in januari. Daarna is het project ten einde. Scholte geeft aan zich al meer coach te voelen dan voor de trainingen. “Juist omdat je training zo laagdrempelig is, pak ik in de praktijk ook de ruimte om er mee aan de slag te gaan”.