Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Dossier:

Energiebesparing in de landbouw

In dit dossier

Dossierbeheerder

Beheerder van dossiers:

Energie per sector, Veelgestelde vragen

Armaturen met hoogfrequente langwerpige fluorescentie-lampen (TL5) toepassen

Het is interessant om stalverlichting met TL8-lampen te vervangen door TL5-lampen om een lager energieverbruik te realiseren.

TL5-verlichting
In een stal is de efficiëntie van de lamp van groot belang. Fluorescentielampen (beter bekend als FL of TL-verlichting) geeft meer licht per verbruikte hoeveelheid elektriciteit dan een gloeilamp of halogeenlamp. Een TL-armatuur verbruikt meer energie dan de alleen waarde die op de lamp staat, vanwege de aanwezigheid van een voorschakelapparaat (VSA) in het armatuur (dat ook energie verbruikt). De conventionele voorschakelapparaten waren voorzien van een spoel, waarvan het rendement zeer laag is. Hoogfrequent aangestuurde verlichting heeft als extra voordeel dat een veel langere levensduur (tot 40% langer) wordt behaald, waardoor de onderhoudskosten afnemen. Een starter is niet meer nodig waardoor een defecte lamp, in één keer automatisch zal uitschakelen (en niet urenlang aan en uit blijven schakelen, wat net zoveel energie verbruikt als gewoon laten branden van een lamp). De hoogfrequente verlichting heeft verder nog de onderstaande voordelen:

  • de levensduur van de lamp neemt met 40 % toe;

  • een lager elektriciteitsverbruik (totaal ca 20% besparing);

  • verlichting is dimbaar (op licht, beweging, geluid of tijd);

  • geen stroboscopisch effect;

  • een snelle ontsteking lamp;

  • minder problemen met netspanningvariaties;

  • een lagere warmteopbrengst.

Financiële aspecten
Een hoogfrequent armatuur, inclusief het plaatsen kost € 120 tot 150 (deze kosten zijn exclusief de kosten voor het eventueel aanpassen van het plafond) die bij grote projecten aanzienlijk lager kunnen liggen. De meerkosten voor hoogfrequente verlichting ten opzichte van conventionele verlichting zijn € 20 tot 30 euro per armatuur.  Indien fiscaal voordeel mogelijk is (EIA) vallen de meerkosten vrijwel geheel weg en fiscaal voordeel is mogelijk wanneer het vervanging betreft van bestaande verlichting. De kosten voor vervanging van het voorschakelapparaat met behoud van armatuur is ongeveer € 50 tot € 60 per armatuur. Voor vervanging van de armaturen geldt dat dit alleen rendabel op een natuurlijk vervangingsmoment. De besparing is afhankelijk van de uitgangssituatie. Een besparing van ongeveer 20 % kan worden gerealiseerd bij één op één vervanging.
 

 

Meer (aanvullende) informatie
 

Type maatregel Ruimte- en buitenverlichting
Nummer maatregel 12
 
Omschrijving maatregel
Geïnstalleerd vermogen verlichting in dierverblijf en verwerkingshal beperken.
 
 
 
 
Mogelijke technieken ten opzichte van uitgangssituatie
 
a) Pluimvee: Armaturen met dimbare LED-lampen toepassen.
b) Armaturen met hoogfrequente langwerpige fluorescentielam pen  (TL5) toepassen. c) Armaturen met LED-lampen toepassen.
Uitgangssituatie op basis van een referentietechniek Conventionele  armaturen met langwerpige fluorescentielampen (TL8) zijn aanwezig.
 
Technische randvoorwaarden
a) Kleur lampen is
5700 Kelvin.
b en c) N.v.t.
 
Economische randvoorwaarden
 
a) N.v.t.
 
b en c) Lampen branden ten minste
2.900 uur per jaar.
Toepasbaar op een zelfstandig of natuurlijk moment? Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.
Alternatieve erkende maatregelen  
N.v.t.
Bijzondere omstandigheden N.v.t.

 

Is deze informatie waardevol voor u? - Deze functie is 'anoniem' en enkel gericht naar de dossier beheerder!